2019-12-03

Україна може досягти газової незалежності протягом десяти років - Р. Опімах

Оптимізація споживання та зростання видобутку за рахунок розробки глибоких покладів газу дозволять Україні повністю позбутись необхідності в імпорті газу протягом наступних 10 років. Про це сказав голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах.

«У горизонті 10 років — це точно можна зробити. Звичайно, повне імпортозаміщення залежить не лише від того, скільки ми будемо видобувати, але також від того, скільки ми будемо споживати. Тобто якщо оптимізація споживання відбудеться, і відбудеться зростання видобутку, то на рівні 27-28 мільярдів кубометрів газу ми зможемо видобувати в 2023-2024 році, десь так», — цитує Романа Опімаха hromadske.

Як зазначив очільник Служби у розмові із журналістами, наразі майже всі родовища з покладами газу на глибині 2-3 км практично виснажені.

«Потрібно розвивати нові родовища, великий потенціал залягає саме на глибинах за свідченнями наших та іноземних геологів, а також є значний потенціал розробки нетрадиційних покладів природних вуглеводів, тобто це сланцевий газ, газ ущільнених порід. Глибина — 6 км, і навіть доходить до 7 км під землею, тобто це капіталомісткі проєкти досить тривалі. Пробурити таку газову свердловину коштуватиме 15-20 млн доларів, а може і більше», — сказав Опімах.

Він пояснив, що ці кошти залучають від інвесторів, зокрема цього року провели 9 конкурсів на укладання угод про розподіл нафтогазової продукції, серед семи переможців є одна канадська та одна американська компанія. Вони мають сучасне обладнання, яке значно скорочує час буріння.

Опімах також додав, що Україна входить у трійку європейських країн за обсягами видобутку та запасів природного газу.