2009-03-11

Україна. ДніпроГЕС може провалитися під землю

Гребля ДніпроГЕСу в Запоріжжі може зруйнуватися в будь-який момент, заявляють вітчизняні геологи.

За твердженнями фахівців, останні наукові дослідження вказують, що грандіозну споруду збудували на розломі земної кори. Якщо інформація вчених підтвердиться, це означає, що найменші тектонічні процеси в глибинах землі можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Завідувач кафедрою Національного гірничого університету Валерій Ішов - один з ініціаторів експедиції руслом Дніпра, під час якої науковці дійшли сенсаційних висновків. На його думку, про те, що ДніпроГЕС споруджений на розломі земної кори, свідчать одразу кілька зовнішніх чинників. Наприклад, лінійні контури острову Хортиця і прилеглої території. Остаточно підтвердити чи спростувати припущення вчених можна лише за допомогою ґрунтовнішого дослідження, на яке немає грошей.

Як твердить головний архітектор Запоріжжя Віктор Трубін, проаналізувати проект Дніпрогесу складно через те, що всі проектні матеріали вже 80 років зберігаються у Москві.

Керівництво ДніпроГЕСу не бажаєь обговорювати цю тему і важає припущення науковців "маячнею". Аргументом на підтримку поміркованої точки зору називають те, що колись гребля вже витримала землетрус.

За словами Ішкова, за песимістичним сценарієм, гребля може не витримати тиску і зруйнуватися. Рівень води у ділянці ГЕС вищий на 40 метрів, тому у разі катастрофи вниз за течією пройде 40-метрова хвиля. У зоні потенційного лиха знаходяться чотири райони Запоріжжя, кількасот тисяч городян і атомна електростанція.

Визнавати ймовірність подібного сценарію місцева влада наразі відмовляється. Тим паче, що коштів на додаткові дослідження, за словами чиновників, немає.

ГАРТ