2008-01-29

Україна. ДК «Укргазвидобування» призупинить негативну тенденцію скорочення газовидобутку

ДК «Укргазвидобування» у 2008 році планує суттєво збільшити обсяги капітальних вкладень у розвідку та видобуток вуглеводнів. Серед пріоритетних напрямків діяльності Компанії - впровадження низки проектів, що дозволять інтенсифікувати видобуток українського природного газу на діючих родовищах, у першу чергу – завдяки реконструкції ряду діючих та будівництву нових дотискуючих компресорних станцій (ДКС), повідомляє прес-служба ДК “Укргазвидобування”.

У 2008 році планується розпочати будівництво ДКС на Юліївському нафтогазоконденсатному родовищі, Горобцівському та Комишнянсьому газоконденсатних родовищах. Будуть споруджені установки осушки газу на діючих ДКС Хідновичі, Комарно та Пасічнянскій. Заплановано будівництво чотирьох турбодетандерних установок, що забезпечить якіснішу підготовку природного газу для постачання споживачам України та додаткове вилучення газового конденсату.

Разом з тим, окремі органи державної влади, зокрема, Міністерство екології та природних ресурсів, Полтавська обласна державна адміністрація та органи місцевого самоврядування гальмують видачу ліцензій на розробку родовищ та дозволів на відведення землі. У 2007 році Полтавська держадміністрація без розгляду повернула ГПУ «Полтавагазвидобування» проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок для розміщення свердловин на Тимофіївському, Батрацькому та Чутівському родовищах.

Зволікання з видачею та продовженням ліцензій та наданням землевідводів призводить до гальмування нарощення темпів видобутку нафти та газу підприємствами державної форми власності. Водночас, низка приватних газовидобувних компаній отримують ліцензії на площі, на яких розташовані вже пробурені свердловини держкомпаній.

Незважаючи на це, ДК «Укргазвидобування» протягом поточного року планує збільшити інвестиції в проектно-пошукові та геологорозвідувальні роботи, інтенсифікувати буріння розвідувальних та експлуатаційних свердловин. Загальний обсяг капітальних вкладень ДК «Укргазвидобування» складе близько 3,1 млрд. грн., що на 0,9 млрд. більше, ніж у минулому році.

«Ми впевнені, що наполеглива праця та професійна команда ДК «Укргазвидобування» дозволять покласти край негативній тенденції скорочення українського газовидобутку, - заявив Генеральний директор Компанії Ілля Рибчич. - Ми стабілізуємо обсяги видобутку природного газу і почнемо поступово нарощувати їх на діючих та нових родовищах вже у найближчій перспективі».

Продуктивний горизонт