2008-01-31

Україна. Державній геологічній службі України – 90 років

1 лютого цього року геологічна спільнота України відзначатиме 90-річчя з дня створення національної геологічної служби.

Офіційна історія Геологічної служби України розпочалася 1 лютого 1918 року, коли тогочасним урядом було затверджено статут і штат Українського геологічного комітету. Сьогодні Держгеолслужба України, її виробничий та науковий потенціали високо цінуються у світі, здатні забезпечити формування й реалізацію державної мінерально-сировинної політики та нових підходів до вдосконалення і зміцнення мінерально-сировинного потенціалу країни. Першого квітня 2002 року Геологічна служба України набула статусу державної та нині є урядовим органом державного управління у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Відповідно до державної політики, підприємства Служби успішно вирішують завдання із забезпечення розвитку мінерально-сировинної бази, вивчення та раціонального використання надр, створення єдиної інформаційної системи користування надрами.

За роки існування геологічної служби в Україні створена потужна мінерально-сировинна база – в її надрах зосереджено близько 20 000 родовищ та рудопроявів корисних копалин, майже 8 000 родовищ  мають промислове значення та враховуються Державним балансом.

Пріоритетними напрямками діяльності Державної геологічної служби України є регіональні геологічні дослідження та створення комплекту державної геологічної карти масштабу один до двохсот тисяч (“Держгеолкарта-200”).

На сьогоднішній день у підпорядкуванні Державної геологічної служби функціонують 13 виробничих і наукових підприємств та установ геологічного профілю. В системі Держгеолслужби працюють висококваліфіковані фахівці, які здатні вирішувати найскладніші завдання.

За додатковою інформацією звертайтесь, будь ласка, за телефоном 536-13-27.

Продуктивний горизонт