2021-01-14

У Великобританії буде створено перший хаб із виробництва низьковуглецевого водню

Компанії Essar і Progressive Energy об'єднали зусилля для створення спільного підприємства з виробництва «блакитного» водню на нафтопереробному заводі Essar Stanlow в порту «Елсмір». Про це повідомляє Enkorr. 

Спільне підприємство вироблятиме водень на НПЗ для використання у всьому регіоні Хайнет. Він забезпечить Essar Oil UK «блакитним» енергоносієм, необхідним для декарбонізації власних енергетичних потреб. Крім того, СП сприятиме створенню водневої економіки в Північно-Західній Англії та Північно-Східному Уельсі.

Природний газ і паливні гази нафтопереробного заводу буде перетворено на водень з низьким вмістом вуглецю. В ході цього процесу діоксид вуглецю буде безпечно вловлюватися і надалі зберігатися на морі в підземних резервуарах Ліверпульської затоки. 

Починаючи з 2025 р перший в Великобританії виробничий хаб буде щорічно виробляти 3 ТВт-год низкоуглеродистого водню. Потім потужність об'єкта буде збільшена до понад 9 ТВт-год, що еквівалентно енергії, яка використовується для опалення всього Ліверпуля.