2004-08-25

У перевалу "поїхав" верх. Тихо, але сотнями тисяч тонн

Те, що останніми днями відбувається у верховинському селі Буковець, точніше у присілку Верхній Варятин, розташованому майже на кілометровій висоті над рівнем моря, залишається загадкою природи. Принаймні поки що до оприлюднення висновків учених, котрі масу зсуву тутешнього грунту вже оцінюють сотнями тисяч тонн.

Процеси, котрі через нез'ясовані досі причини почалися у мальовничій місцевині, де немає стрімких скелястих гір та бездонних урвищ, охопили територію площею понад 11 гектарів і на поверхні перевалу залишили поперечні "шрами" глибиною і завширшки до 4-5 метрів. Рух земляної маси відбувається повільно і, на щастя, не спричинив людських жертв, однак завдав нечисленним мешанцям Верхнього Варятина значних матеріальних збитків. Чотири дерев'яні житлові будинки зійшли з фундаментів, тому з них тимчасово відселено дванадцятеро горян і припинено подачу електроенергії. Під загрозою руйнації перебуває ще шість обійсть. Як учора повідомили "УМ" в обласному управлінні з надвичайних ситуацій, говорити про те, що зсув стабілізується, зарано - упродовж позавчорашньої доби "рухомий" грунт "з'їхав" ще на 15 сантиметрів. Хоча зниження температури повітря, звичайно, сприятиме замороженню зсувних процесів. Їх дослідженням почали займатися чернівецькі сейсмологи та геофізики, котрі три роки тому працювали над розгадкою схожого явища в буковинському селі Костинці.

Найвірогіднішою серед неофіційних версій буковецької НП вважають "тихий" землетрус силою 2-3 бали за шкалою Ріхтера. Принаймні відвідувачі місцевого бару стверджують, що за три доби до надзвичайної події чули несподіване дзенькання пляшок на барній стійці. Можливо, їхні свідчення ще послужать науці.