2020-11-24

У Казахстані створюється інформаційна система обліку сирої нафти і газового конденсату

Зараз міністерством енергетики спільно з АТ «НІТ» створюється інформаційна система обліку сирої нафти і газового конденсату. Про на брифінгу в службі Центральних комунікацій розповів міністр енергетики Нурлан Ногаєв, передає Trend.

За словами міністра, впровадження даної системи дозволить автоматизувати облік видобутку, переробки і транспортування нафти.

У поточному році інформаційну систему обліку нафти і газового конденсату запущено в пілотному режимі. З метою поетапного підключення інформаційних систем суб'єктів обороту нафти затверджена генеральна схема по оснащенню приладами обліку.

Дані в інформаційну систему обліку нафти і газового конденсату будуть надходити через комерційні прилади обліку і програмне забезпечення, встановлене у суб'єктів нафтогазової галузі, що в свою чергу дозволить ІТ-компаніям впроваджувати свої інформаційні системи на нафтогазовому ринку.

Ефектами від впровадження ІСУН будуть:

- підтримка прийняття оперативних управлінських рішень на державному рівні на основі оперативних даних;

- можливість прогнозування обороту сирої нафти і газового конденсату на основі отриманих оперативних даних з приладів обліку встановлених на виробничих об'єктах організації;

- автоматична калькуляція матеріального балансу;

- автоматичне формування звітів на основі отриманих даних з приладів обліку.