2018-02-23

У Генпрокуратурі заявили про «серйозний прорив» у розслідування справи «вишок Бойка»

Генеральна прокуратура України здійснила прорив у розслідуванні справи "вишок Бойка".

Про таке в ефірі "5 каналу" повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін. 

"Можемо сказати, що на цьому етапі Генеральна прокуратура забезпечила досить серйозний прорив у розслідуванні зазначеного кримінального провадження. Це ще не фінал розслідування. Водночас на сьогоднішньому етапі ми вийшли на схему фінансування, точніше розподілення прибутків від цієї незаконної оборудки", – зазначив він.

"У рамках цієї роботи ми направили відповідні міжнародні правові клопотання про накладення арештів на приватні рахунки фігурантів зазначеного кримінального провадження", – зауважив Єнін. Він також додав, що йдеться про приватні рахунки не лише у країнах Європейського Союзу.

Нагадаємо, генпрокурор України Юрій Луценко 2 лютого заявив, що Україна планує в майбутньому продати «вишки Бойка» новому, сумлінному покупцеві.

Як повідомляв УНІАН, у середині грудня 2015 року бурові установки «Петро Годованець» і «Україна», які належать експропрійованій Росією компанії «Чорноморнафтогаз», були незаконно переміщені з Одеського газового родовища (північно-західна частина шельфу Чорного моря) ближче до окупованого Росією Криму.

Наприкінці грудня того ж року Печерський райсуд Києва наклав арешт на дані установки в рамках кримінального провадження, яке з 2014 року веде Генпрокуратура. Це слідство ведеться за фактом можливого заволодіння посадовими особами «Чорноморнафтогазу» державними коштами в сумі 400 млн дол.

Під час закупівлі за завищеною вартістю вишок для видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря. За даними слідства, в 2011 році при проведенні закупівель самопідйомних плавучих бурових установок менеджерами «Чорноморнафтогазу», «Нафтогазу» було допущено грубі порушення тендерних процедур. «Чорноморнафтогаз» придбав дві бурові платформи за 400 і 398 млн дол., тоді як їх ринкова вартість, за даними ГПУ, становила 210 і 179 млн дол. відповідно. Закуплені бурові називають «вишками Бойка» на честь тодішнього міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка.

Довідка УНІАН. «Чорноморнафтогаз» входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів. Після окупації Криму Росією в березні 2014 року компанія втратила контроль над більшістю своїх активів.