2005-05-24

Творча енергія вибуху

Цікава, хоч і складна доля шосткинського казенного заводу "Імпульс". За свою півторастолітню історію це підприємство пережило чимало потрясінь - воєн, революцій і мирних лихоліть, та, попри всі негаразди, сьогодні залишає за собою (і заслужено!) титул одного з найсучасніших і найперспективніших виробництв держави. 
 
Нині "Імпульс" є єдиним виробником у нашій країні високоякісної капсульної продукції. Тут виробляються засоби ініціювання зарядів вибухових речовин для гірничорудної та вугільної промисловості, геологорозвідки, нафтогазовидобування, видобування нерудних матеріалів, будівництва метрополітенів та прокладання комунікацій - тобто для всієї інженерної практики, де нині без енергії вибуху вже не обійтись. 
 
Відразу скажемо, що здобутки цього унікального підприємства добре відомі. Продукція заводу нині поставляється до Казахстану, Вірменії, Молдови, Білорусі, Лівану та інших країн. За оцінками міжнародних експертів, Україна входить до числа небагатьох країн, здатних самостійно виробляти боєприпаси. Підприємств, подібних до "Імпульсу", нині на світовому ринку одиниці. Тут сконцентровані неоціненні матеріальні і трудові ресурси. 
 
Після розвалу Союзу потужний військово-промисловий комплекс України, великою часткою якого була, звісно, Шостка, зазнав помітного спаду. Тут виникло багато проблем, які потрібно було розв'язувати як на місцевому, так і на найвищому державному рівні. Власне, більшість працівників заводу ще й сьогодні пам'ятають, як сутужно тоді доводилося. Та колективу заводу з 2001 року вдалося реанімувати виробництво, у найкоротші строки оновити основні фонди, вдосконалити обладнання, яке, до речі, через свою специфіку підприємство виготовляло самостійно. Пішли у минуле астрономічні борги. І сьогодні люди, які працюють на цьому підприємстві, своєчасно отримують заробітну плату, немає тут жодних нарікань ні від податкових служб, ні від бюджетів усіх рівнів. Підприємство відроджується. За рахунок цього поліпшується життєвий рівень мешканців 20-тисячного мікрорайону міста, що прилягає до заводу. Багато хто вважає, що в цьому велика заслуга керівника підприємства Євгена Чернова. 
 
 - Як же цього всього вам вдалося досягти за такий короткий строк? - запитую Євгена Дмитровича. 
 
 - Такі виробництва, як наше, так просто заново не народжуються. Вони існують там, де цим традиційно займаються. Де є відповідальність за державну справу самого колективу заводу і відчуття того, що наші зусилля потрібні для безпеки країни. Це підтримувало у важкі часи. Розуміючи важливість і необхідність випуску своєї продукції, колектив не склав руки, а навпаки - сміливо ступив на шлях завоювання нових ринків збуту. Завдяки новим виробам, які раніше в Україні не випускалися, було повернуто український ринок промислових засобів ініціювання, збережено унікальні потужності. 
 
Модернізований, а точніше - заново народжений завод став невпізнанним. Сучасні технології та обладнання, автоматичні лінії гарантують високу якість продукції і дають змогу реалізувати нові розробки. Скажімо, за короткий час на "Імпульсі" освоїли виробництво вітчизняної системи неелектричного ініціювання вибуху -аналог системи "Нонель", що вже давно і надовго затребувана в гірничорудній, вугільній та щебенедобувній промисловості. 
 
- Звичайно, - продовжує свою розповідь Євген Дмитрович, -розробляючи нову продукцію, ми відчуваємо брак академічного супроводження, адже всі основні інститути такого профілю сьогодні знаходяться в Росії. Тож нині доводиться покладатися лише на власні сили. Як приклад можу навести освоєння вищевказаної системи ініціювання "Імпульс". 
 
- Євгене Дмитровичу, ваше підприємство специфічне, вживається своєрідна термінологія. А чи не могли б ви простіше розказати про своє виробництво? 
 
- Засоби ініціювання - це те, що приводить у дію вибухівку. Це детонатори, капсулі-детонатори, електродетонатори, детонуючі шнури, різноманітні технічні реле тощо. У нашій країні руда, вугілля, щебінь на 95 відсотків видобуваються із застосуванням вибухівки. Те саме стосується нових шахтних проходжень, метро. Особлива специфіка нашого виробництва -воно небезпечне, бо пов'язане з оборонною промисловістю. І хоча ми дотримуємося необхідної техніки безпеки - виробничі місця ізольовано, робочі кабінети обладнано подвійною бронею, технологічна дисципліна найсуворіша, однак небезпека чатує завжди. Така вже особливість у тих речовин, з якими мають справу наші працівники. Суміші дозуються об'ємним методом - за долі секунди необхідна навіска потрапляє в ковпачки діаметром навіть півтора міліметра і заввишки півтора міліметра. Вона повинна не розсипатись, розподілитися рівномірно. Ретельно виконується наступна операція - обережне пресування найточнішим інструментом з найвищою чистотою обробки. І при цьому ніщо не повинно спровокувати вибуху. Зважте, що речовини надзвичайно чутливі до тертя, ударів. Були такі випадки, коли ініціююча вибухова речовина призводила до спрацювання внаслідок зламу кристалу. А кристал за формою може мати вигляд голки. Надколюється один (неозброєним оком це непомітно), вдаряє по іншому - вибух... Годі й казати про якусь пряму дію на них - температурне коливання, струс тощо. І робота повинна проводитися швидко, надійно, якісно. Заготовлена суміш, разом з фольговим кружком запресовується на висоту з точністю до 0,1 міліметра, відповідно до креслення. Наші вироби можуть зберігатися 25 років, не втрачаючи своєї якості. 
 
Детонатор - взагалі дуже серйозна штука. При використанні його відбуваються електротехнічні та хімічні процеси. Детонуючий шнур разом зі схемою уповільнення передає детонацію з визначеною постійною швидкістю і різним часом уповільнення. 
 
Мені приємно, що нова влада підтримує нашї дії, спрямовані на забезпечення обороноздатності нашої держави. А саме в цьому ми вбачаємо своє головне призначення. 
 
У сформованих ринкових відносинах завод "Імпульс" своєю основною спеціалізацією вважає також виробництво якісних, безпечних товарів народного вжитку. Досвід роботи в умовах військово-промислового комплексу дозволяє випускати високоякісну продукцію як для широкого кола споживачів, так і для дітей. Тут уперше в Україні на промисловій основі освоєно випуск установок, салютних батарей, феєрверків і фонтанів з дотриманням усіх державних стандартів щодо безпеки виготовлення та застосування. 
 
Завод "Імпульс" - одне з небагатьох підприємств Сумщини, яке не передало на баланс міста свою соціальну сферу. Позиція адміністрації в цьому питанні така: краще знайти додаткові замовлення на продукцію і заробити кошти, аніж кинути напризволяще долю могутньої інфраструктури - 210 тисяч квадратних метрів житла, профілакторій, спортивний комплекс, будинок культури, дитсадок, де за символічну плату дітлахи забезпечені п'ятиразовим харчуванням. 
 
Соціальна сфера - невід'ємна частина економічного зростання нашого підприємства. Лише за максимальної уваги до потреб працівників можна належно вимагати і одержувати від них максимальну віддачу. Ця політика у нас відпрацьована і реалізується на заводі спільно з профспілковим комітетом. Ще один момент. Кадрове питання на підприємствах, подібних до "Імпульсу", в усі періоди вирішувалося з надзвичайною ретельністю. Ювелірні технології капсульної індустрії вимагають надто високого професіоналізму і таланту від кожного. І наше першочергове завдання - зберегти в майбутньому цей рівень інтелектуального потенціалу. Сьогодні за рахунок нашого підприємства у вищій школі навчається 125 студентів. Для молодих талановитих ерудитів, а саме на них ми робимо ставку, на заводі створені всі умови для повноцінного технічного, духовного і спортивного розвитку. Враховуючи, що завод є містоутворюючим підприємством, колектив заводу і рада громадськості 20-тисячного мікрорайону цілком підтримує директора в прагненні зберегти соціальну сферу. 
 
У лютому минулого року директор заводу "Імпульс" Євген Чернов був нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. Закономірним є й те, що в останні роки завод виборов ряд престижних нагород. Зокрема, продукція підприємства відзначена знаками "Вища проба" та "Європейська якість". Завод має звання "Золота торгова марка" за 2003 та 2004 роки, а також кілька разів був переможцем Всеукраїнського конкурсу якості "100 кращих товарів України". І це ще раз засвідчує, що імпульсівці не збираються зупинятися на досягнутому, вони мріють про те, аби й надалі успішно розвиватися, впроваджувати нові технології, розширювати ринки збуту, рухатися лише вперед - упевнено і прогресивно. 
 
- У нас є всі підстави для того, аби працювати високопродуктивно, з належною віддачею, - сказав на закінчення нашої розмови Євген Чернов. - Надто важливо те, що весь колектив налаштований на таку роботу. Ми розуміємо, що заможність і могутність держави може забезпечити лише власний товаровиробник. І робимо все, аби внести свою лепту в цю важливу справу. Якщо ж на нашому шляху зустрічаються певні труднощі, ми прагнемо їх оперативно вирішувати, а не вичікувати, що хтось до нас прийде і за нас зробить. Отож ми й докладаємо всіх зусиль, аби заводське економічне життя було ще більш динамічним, щоб і надалі гідно представляти своє рідне підприємство, місто, Сумщину у славній когорті кращих товаровиробників України.