2004-08-23

Тарифний фальстарт

"Подорожчання газу для населення найближчим часом не передбачається", — заявляє правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

З приємної новини про те, що нові тарифи для населення за газ найближчим часом вводитися не будуть, розпочався семінар для представників засобів масової інформації України, що пройшов у правлінні Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Символічно, що в день семiнару в столиці нашої держави перебувала делегація на чолі з керівником апарату лівійського лідера паном Башкиром, яка мала провести переговори з українською нафтогазовидобувною компанією щодо розвідки і видобування на території Лівії «чорного золота». Планується, ці роботи розпочнуться вже цього року.

Не секрет, що Україні власного газу не вистачає. Видобутий з національних родовищ, він подається лише в помешкання громадян. Щороку, завдяки газифікації все нових і нових населених пунктів, потреба в ньому зростає. Сьогодні ми споживаємо 17—18 мільярдів кубометрів газу на рік. Майже 14 мільярдів кубічних метрів потрібно для забезпечення нормальної роботи підприємств «Теплокомуненерго», які обігрівають наші оселі. Цю кількість газу забезпечує Україні «труба», що проходить зі сходу на захід територією держави, оскільки експортери розраховуються з нами за це «натурою». А ось промислові підприємства працюють переважно на паливі, імпортованому з Туркменії. Доречно зазначити, що у порівнянні з 2001 роком наш контракт з цією середньоазіатською країною в обсязі платежів зріс удвічі. Хоча лише нещодавно, завдяки напруженій роботі зовнішньоекономічного блоку НАК, нарешті ліквідовано заборгованість перед Туркменією у розмірі 226 мільйонів доларів, що накопичилися за останні чотири роки. Водночас за ці ж роки туркменський газ подорожчав з 38 до 44 доларів за тисячу кубометрів.

І це далеко не єдине підвищення цін, яке відбулося. Якщо, скажімо, у тому ж 1999 році плата за видобуту тисячу кубометрів газу землевласникам, на території яких знаходяться свердловини, складала 67 копійок, то цього року вона зросла до двох гривень. За той же період ціна транспортування 1000 кубометрів газу за кожні сто кілометрів через територію власної держави збільшилася з 0,29 долара до 0,31. З 5 до 5,74 долара зросла також рентна плата в держбюджет за 1000 кубометрів видобутого природного газу. На перший погляд, цифри незначні, але, помножені на мільярди, вони виливаються в солідні суми. Та найбільшого удару єдиній державній нафтогазовидобувній компанії завдало парламентське рішення про введення десятидоларового мита за кожну тисячу кубометрів експортованого газу. Певно, що ці кошти стануть важливим джерелом наповнення державного бюджету, однак прибутки нафтогазовидобувної галузі, які могли б бути використані на модернізацію в ній, на розширення робіт із розробки нових родовищ, зменшаться. До речі, Міністерство геології вже давно не одержує коштів на розвідку нових копалин, і цим доводиться займатися власне видобувній компанії.

Як пам'ятається, тарифи на газ не підвищували з 1999 року. Більше того, НАК «Нафтогаз України» досі відпускає голубе паливо населенню й підприємствам «Теплокомуненерго» за заниженими цінами, інакше кажучи, йде на прямі збитки для себе. Нині діючі тарифи (157—158 гривень за тисячу кубічних метрів) покривають лише половину витрат компанії на його видобуток і транспортування. Ще чотири роки тому вони складали 80 відсотків. Зрозуміло, виникла необхідність збалансувати ціни. Уже давно подорожчали тепло, квартплата, вода, електроенергія. Проте, підкреслює керівництво НАК, йдеться не про відомчу гонку цін, а лише про платіжну дисципліну, економію природного палива і пошук альтернативних джерел теплозабезпечення.

«Газ — одне з джерел одержання тепла, але не єдине, — підкреслив перший заступник голови ради директорів державної компанії «Газ України» Іван Варга. — Існують також вугілля, мазут, дрова. Але я не бачив, щоб хто-небудь із керівників брав сокиру і йшов у ліс за дровами, якщо не може чи не хоче платити за газ. Треба все-таки наводити лад на ринку споживання палива».

Наведення ладу вже розпочалося. З 1 лютого збільшити свої відрахування за споживання газу доведеться промисловим підприємствам. Для них це не буде надто відчутно — існуючі розцінки зростуть на три відсотки. Згідно із розрахунками Мінпромполітики, Мінпаливенерго, Мінфіну і Національної комісії регулювання енергетики, зазначається у розповсюдженому прес-релізі НАК «Нафтогаз України», збільшення ціни на газ для промислових споживачів не матиме відчутних негативних наслідків ні для них, ні для розвитку економіки в цілому. І, як повідомив журналістам заступник голови правління акціонерної компанії Олександр Ковалко, практично всі великі підприємства країни підписали з нею угоди на поточний рік і здійснили передоплату.

Хоча навіть за такого розкладу «Нафтогаз» не буде в особливому виграші. Захист інтересів громадян, і насамперед найменш соціально захищених, — одне із завдань нинiшнього керiвництва НАКу. А додатково вилучені кошти будуть спрямовані на пільгове постачання газу населенню, комунальникам, бюджетникам.

Тому, наголосив голова правлiння Юрій Бойко, закиди на адресу НАКу щодо монополізації нафтогазового ринку не мають під собою серйозного підгрунтя. Якщо якась корпоративна структура і намагається конкурувати з державною видобувною компанією, то ця конкуренція не завжди добросовісна. Можна, звичайно, використати недосконалість законодавства і зменшити ціну на продукцію, при цьому заодно уникнути відрахувань до бюджету і набити власні кишені. «Нафтогаз України» виконує свої зобов'язання перед бюджетом. Лише за рік, що минув, ці відрахування збільшилися у порівнянні з попереднім на 500 мільйонів гривень і склали 6 мільярдів.