2020-06-19

Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги Укргазвидобування у спорі з Карпатигаз та Misen Enterprises

Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма виніс друге часткове рішення (partial award) про збільшення частки АТ «Укргазвидобування» (УГВ) у майні спільної діяльності (СД).
Відповідне рішення арбітри винесли 17 червня 2020 року, задовольнивши позовну вимогу Укргазвидобування до Misen Enterprises AB та ТОВ «Карпатигаз» (Швеція, акціонер ТОВ «Карпатигаз») щодо перерозподілу часток у майні СД.

Вказаним рішенням арбітражний трибунал суттєво збільшив частку Укргазвидобування у спільній діяльності, зменшивши, при цьому, частку компанії Misen Enterprises AB більш ніж в два рази.

“Арбітражний трибунал постановив, що все майно спільної діяльності повинно бути передане у власність Укргазвидобування, яке в свою чергу повинна виплатити суму компенсації Карпатигаз та Misen Enterprises AB відповідно до перерозподілених часток в спільній діяльності”, — розповіла Олена Кобець, Генеральний директор АТ «Укргазвидобування»

Якщо сторони не зможуть узгодити оцінку самостійно протягом встановленого терміну, її визначить трибунал.

Відзначимо, що у першому частковому рішенні арбітраж встановив, що договір СД було порушено з боку Misen Enterprises AB, яка не повністю внесла свою частку в СД, та «Карпатигаз», яке не поставило передбачені договором вимірювальні станції.
Довідково. УГВ з 2015 року вдалось розірвати договори про спільну діяльність, які систематично порушувались операторами таких договорів. Національне антикорупційне бюро України під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) здійснює ряд проваджень відносно порушень норм чинного законодавства при виконанні договорів про спільну діяльність.

Розірвання Стокгольмським арбітражем договору СД повернуло УГВ можливість повноцінно користуватися найбільшою кількістю власних свердловин з-поміж усіх договорів про спільну діяльність.