2004-08-25

США - Україна: шахтарські проблеми розв'язувати разом

Наприкінці вересня Україну відвідала делегація зі Сполучених Штатів на чолі із заступником міністра праці Дейвом Лауриски, який водночас очолює адміністрацію з охорони праці у гірничій промисловості США (MSHA). Цей візит став логічним продовженням чотирирічної плідної співпраці українських шахтарів та їх американських колег, які здійснюють державний нагляд за дотриманням норм та правил безпеки праці у гірничорудній промисловості.

Під час перебування в Києві відбулися зустрічі з першим віце-прем'єр- міністром України Олегом Дубиною, міністром праці та соціальної політики Іваном Саханем та головою Держнаглядохоронпраці Сергієм Сторчаком, у ході яких було проаналізовано результати спільної діяльності, а також окреслені шляхи подальшої співпраці.

Маючи значний досвід в цьому напрямку (в США налічується понад 800 вугільних, рудних та інших підприємств з видобутку корисних копалин), американська сторона зробила реальний внесок у підвищення безпеки праці на вугільних шахтах України. Так, починаючи з 1999 року на них здійснені поставки мультианалізаторів газу-метану, які встановлюються в підземних виробках, на суму 100 тис. дол. США. У ході реалізації програми пиловибухозахисту гірничих виробок отримано 31 установку для осланцювання гірничих виробок. Ця техніка за своєю простотою та технологічністю отримала визнання гірників, спростила виконання заходів з підвищення безпеки гірничих виробок. Передано також 140 фільтрів для очистки шахтної води. Це дало змогу використовувати її для технічних потреб, що також сприяє створенню безпечних та нешкідливих умов для роботи під землею. Загальний кошторис цієї програми перевищує 2 млн. грн.

У ході зустрічей зазначалося також, що високий професіоналізм та виняткова відповідальність американських фахівців, тобто тих, хто брав участь в реалізації цієї програми, дали змогу підвищити рівень українських інженерно-технічних працівників. Зокрема за цей час заокеанські партнери дев'ять разів побували у вугільних регіонах України. Кожного разу вони проводили на шахтах семінари, тренінги, перевіряли застосування техніки, виконання вимог щодо її обслуговування, утримання та експлуатації. З досвідом американських колег встигли ознайомитися близько 400 працівників інженерних служб вугільних шахт, а кілька груп українських фахівців пройшли навчання в академії МSHA у м. Беклі.

Донецький вугільний регіон належить до одного з найбільших у світі за запасами метану: в його надрах зберігається близько 13 трильйонів кубічних метрів цього газу. Водночас дегазація здійснюється лише в 103 очисних вибоях з 304 діючих, а утилізується всього 62 млн. кубічних метрів. Крапля в морі. Некерованість метану стає причиною аварій, які призводять до значних людських втрат. Так, лише за останні десять років внаслідок вибухів під землею не повернулися в свої родини близько 500 шахтарів.

У США проблема метану розв'язана вже давно. Ще з 1978 року там стало правилом: перш ніж розпочати роботи у вибоях, провадиться ретельна дегазація, а видобутий метан використовується як альтернативний, незбитковий вид палива. 5 тис. свердловин, які там працюють, дають щороку 30 млрд. кубічних метрів шахтного газу. Разом з тим вирішується і питання безпеки праці.

Метод направленого буріння підземних свердловин для дегазації став запорукою того, що за океаном на шахтах, при обсягах видобутку вугілля близько 1 млрд. 200 млн. тонн вугілля, смертельно травмується щороку близько 30 гірників (для порівняння: Україна в минулому році видала на-гора 83 млн. тонн вугілля і при цьому не повернулися в свої родини 294 шахтарі). Обладнання, яке використовують американські колеги, дає змогу бурити свердловини зі швидкістю 50-100 м на добу, загальною довжиною до 1500 м. Тому програмою подальшого українсько-американського співробітництва передбачено розробити проекти дегазації двох перспективних по запасах вугілля ділянок шахт, де будуть застосовані високопродуктивне устаткування та технології для буріння горизонтальних дегазаційних свердловин.

"Наявність конкретної мети, висококваліфікованих фахівців та відповідальне обопільне ставлення до виконання поставлених завдань приносить очікувані результати, - наголосив голова Держнаглядохоронпраці Сергій Сторчак. - З боку наших американських колег - це високогуманний крок, який ми сприйняли з великою вдячністю. Сподіваюсь, що напрацьований досвід співпраці, контакти між фахівцями, які склалися впродовж цих років, стануть запорукою нашої подальшої роботи. Переконаний, що зі створенням відповідного Державного комітету співпраця із зарубіжними колегами має вийти на новий, якісно вищий рівень, принести конкретні результати по зниженню травматизму на вугільних підприємствах держави".