2017-09-19

Співпраця України та Казахстану в атомно-промисловому комплексі має значні перспективи

Про це йшлося під час двосторонньої зустрічі Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика з Головою делегації Казахстану, Міністром енергетики Казахстану Бозумбаєвим Канатом Альдабергеровичом. Сторони обговорили постачання збагаченого уранового продукту для потреб українських АЕС; видобуток урану на території України; а також спільне виробництво ядерного палива.

Ігор Насалик зазначив, що Міненерговугілля підтримує всі напрямки взаємовигідного співробітництва між підприємствами атомно-промислового комплексу України та Республіки Казахстан. Також наголосив, що рішення сторін розробити та підписати Угоду про співробітництво дасть сторонам можливість розширити сфери взаємовигідного співробітництва, та зазначив про важливість прискорення процесу узгодження і підписання Угоди про співробітництво між ДК «Ядерне паливо» та АТ «НАК «Казатомпром».

«Українська сторона зацікавлена у співпраці з організації взаємовигідного виробництва тепловиділяючих збірок для задоволення потреб українських АЕС, а також створення спільного підприємства з видобування урану на території України», - наголосив І. Насалик.

Слід зазначити, що питання створення спільного підприємства з видобування урану на території Республіки Казахстан визначене протокольним рішенням 13 засідання Міжурядової українсько-казахської комісії з економічного розвитку.

Перспективним напрямком співпраці з Казахстаном, за словами Міністра І.Насалика, є постачання іонообмінних смол на уранодобувні підприємства АТ«НАК «Казатомпром». І. Насалик акцентував на важливості початку перемовин щодо постачання іонообмінних смол на 2018 рік. Казахстанська сторона своєю чергою зазначила про зацікавленість у застосуванні іонообмінних смол, виробництва ДП «Смоли» на своїх переробних підприємствах.

Ще одним напрямком співпраці стане навчання українських фахівців методам підземного свердловинного вилуговування з використанням досвіду та технічної бази Казахстанської сторони. Залучення казахських спеціалістів з метою геологорозвідки українських родовищ та надання рекомендацій щодо інвестиційних проектів стане поштовхом для розвитку видобування урану в Україні.