2021-02-22

Snam і Saipem співпрацюватимуть в області водневої енергетики

Меморандум про взаєморозуміння для спільної роботи над новими технологіями енергетичного переходу - від «зеленого» водню до уловлювання та повторного використання СО2 - підписали італійські компанії: енергетична Snam і нафто-сервісна Saipem. Мета угоди - боротьба зі зміною клімату і сприяння запуску водневого ринку на підтримку Водневої стратегії Європейської комісії, йдеться в прес-релізі Saipem. Сторони планують спільно розробляти ініціативи з виробництва та транспортування екологічно чистого водню, а також з уловлювання, транспортування і повторного використання або зберігання діоксиду вуглецю (CCS і CCU).

Snam і Saipem вже почали розробляти технологію електролізу води, яка дозволить знизити до нуля викиди вуглекислого газу при виробництві «зеленого» водню в рамках боротьби з глобальним потеплінням. Угода включає також спільні зусилля з розробки техніко-економічних обґрунтувань для пошуку нових рішень транспортування водню як в рідкій, так і в газоподібній формі шляхом використання та адаптації існуючої інфраструктури і мереж, а також шляхом доставки його судном.

За словами гендиректора Snam Макра Альвери, завдяки своєму географічному положенню, наявності природних ресурсів, доступних для виробництва відновлюваної енергії, і потужностей виробничого сектора Італія може стати водневим центром Європи і Середземномор'я. «На сьогоднішній день 70 % нашого портфеля замовлень в інженерно-будівельному секторі (E & C) не пов'язане з нафтою. У найближчі кілька років водень стане товаром, який разом з СПГ буде визначати процес переходу в енергетиці», - зазначив гендиректор Saipem Стефано Цао.