2004-08-25

Шахти закриваються, "нори" загортаються, а мешканцям міста доведеться пошукати інші способи виживання

Вугільні пласти на порівняно невеликій глибині у останні роки, немов магнітом, притягують до себе працездатних мешканців Сніжного, здатних самотужки вести видобуток палива. Натомість закритих одна за одною шахт у місті почали з'являтися "нори", де примітивними знаряддями та з певним ризиком для життя можна надовбати вугілля. Спершу,остерігаючись і маскуючись, їх копали у посадках та ярах. Пізніше вже на власних городах і навіть у дворах.

Місцева влада якийсь час досить мляво реагувала на самодіяльних вуглекопачів. Щоправда, нинішнього року місцевою прокуратурою таки порушено дві карні справи за незаконну розробку родовищ корисних копалин, однак судові слухання досі не відбулися. Ось тоді у Сніжному й вирішили влаштувати на вуглекопачів облаву і припинити сумнівний промисел з допомогою бульдозера.

Ініціатором акції вийшли керівники міськвиконкому, які заручилися підтримкою працівників міліції та гірничорятувальників. Уже зранку примітивні копальні неподалік автотраси між Сніжним і Торезом взяли у щільне кільце. Спершу, аби обстежити виробки і вивести копачів на поверхню, під землю пішли гірничорятувальники. Після того, як були складені відповідні акти про відсутність людей під землею, за справу взялися потужні бульдозери, що розтрощили горішні дерев'яні надбудови й позагортали землею "нори".

Утім, поки вдалося ліквідувати вугільні копальні тільки у одному з місць їх скупчення. А інші вуглекопачі після згаданої облави почали значно більше дбати про "безпеку праці" й ретельніше ховати від стороннього ока місце свого промислу. Адже за відсутності іншого способу заробити на хліб "підпільний" видобуток і продаж вугілля залишається одним з небагатьох способів виживання.