2005-04-15

Шахтар - це звучить гордо

У цьому переконаний колектив Вугільної компанії "Шахта Красноармійська-Західна N 1". На підприємстві високопродуктивна робота забезпечує гідний рівень життя Прийнято вважати, що ім'я, дане людині при народженні, багато в чому визначає її характер. А чи може назва підприємства вплинути на його долю? Збіг, погодьтеся, символічний: цифра 1 у назві Вугільна компанія "Шахта Красноармійська-Західна N 1" надзвичайно точно визначає місце шахти в галузі. Сьогодні компанія - вугільне підприємство, яке розвивається найдинамічніше не тільки в Україні, а й на всій території СНД. "Перший", "най-", "єдиний",  "унікальний" - розповідаючи про життя шахти, неможливо обійтися без цих епітетів.  Якщо бути першим,   то завжди  Торік колектив Вугільної компанії першим в історії вітчизняного вуглевидобутку досяг рубежу в шість мільйонів тонн. Показники роботи Вугільної компанії перевершують загальгалузеві в чотири рази. У 2004 році середньодобовий видобуток становив 16,9 тонни (середній по галузі - 4,5 тисячі тонн); середньодобове навантаження на очисний вибій - 2,6 тисячі тонн порівняно з 0,531 тисячі тонн у середньому по галузі); продуктивність праці робітника з видобутку перевищила 100 тонн на місяць (середньогалузевий показник - 27,4 тонни на місяць). У травні минулого року досягнуто найвищого обсягу видобутку - 552 тисячі тонн. Це більше, ніж весь річний видобуток середньостатистичної української шахти! Центральна збагачувальна фабрика  "Чумаківська", що є філією вугільної компанії, випускає найкращий у країні концентрат для підприємств гірничо-металургійного комплексу. Торік тут перероблено 3,7 мільйона тонн вугілля - максимальний обсяг за 70 років її існування.

На рахунку Вугільної компанії чимало досягнень. Подолання рубежу в 6 мільйонів тонн для колективу стало найзначнішою подією минулого року.
- Такого рівня видобутку шахта змогла досягти завдяки інвестиційним проектам, які дають змогу спрямувати отриманий прибуток на подальший розвиток виробництва, збереження і розвиток робочих місць, збільшення відрахувань до бюджету, поліпшення побуту й відпочинку шахтарів, - вважає народний депутат України, президент ВАТ Вугільна компанія "Шахта Красноармійська-Західна N 1"  Леонід Байсаров. - Розроблено програму подальшого розвитку Вугільної компанії. За рахунок власних коштів і залучення інвестицій до 2010 року передбачається освоїти капітальних вкладень на суму майже 1 мільярд гривень і довести річний обсяг видобутку до 10 мільйонів тонн вугілля.

Наука спускається  під землю

Інвестиції у виробництво - лише одна складова успіху. Досягнення рекордних показників неможливе на ентузіазмі: вугільна промисловість дедалі більше  "озброюється" й удосконалює технологію. І тут "Красноармійська-Західна N 1" в числі першопрохідців. Для розвитку підприємства використовуються розробки
академічних і галузевих інститутів: економіки та промисловості НАН України, Дондіпрошахт, МакНДІ, ДонУГІ, УкрНДІпроект та інших. Одними з перших гірники  "Красноармійської-Західної" освоюють новинки вітчизняної й зарубіжної гірничої техніки. Нині тут проходять промислове випробування нові прохідницькі комбайни - П-110/04 виробництва Новокраматорського машинобудівного заводу й КСП-43, виготовлений на Ясинуватському машинобудівному заводі. Для відпрацювання малопотужних пластів у Чехії закуплено лава-комплект, який дасть можливість досягти добового навантаження  до 4 тисяч тонн. Для боротьби з метаном упроваджуються високопродуктивні німецькі верстати для буріння дегазаційних свердловин. Недавно придбана імпортна техніка дасть змогу повністю відмовитися від ручної праці під час анкерного кріплення. Такі приклади можна продовжити. Фахівці вугільної компанії уважно і навіть нетерпляче стежать за всіма новинками гірничої техніки як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Завдяки застосуванню суперсучасних машин колектив добивається показників, аналогічних європейським, для шахт, що працюють у подібних гірничо-геологічних умовах.

 Праця без небезпеки

 "У світі є багато цінних речей. Але найбільшою цінністю завжди залишатиметься людське життя". Ці слова Леоніда Байсарова дуже точно формулюють кредо  безпечної роботи. Шахта не прощає помилок, нехтування охороною праці. Занадто дорого обходиться недбальство, безтурботність і безвідповідальність. "Бережи себе - тут шахта" - такий плакат зустрічає гірників по дорозі до ствола.

Питанням безпеки праці на підприємстві приділяється особлива увага - як з боку адміністрації, так і з боку колективу. Торік на створення безпечних умов праці на підприємстві витрачено майже 30 мільйонів гривень. З них 2,3 мільйона - на медичне обслуговування, понад 23 мільйони - на засоби індивідуального й колективного захисту: вогнегасники, саморятівники, респіратори, світильники, прилади газового контролю. Крім цього на шахті впроваджено апаратно-програмний комплекс КАГІ та сейсмоакустичний прогноз викидонебезпеки за параметрами техногенного акустичного сигналу. Передбачається, що в 2005 році на охорону праці піде більше 30 мільйонів гривень.
Безпека - сфера, де людський фактор дуже важливий. Тому в системі керування
охороною праці, яка діє у Вугільній компанії, чітко й докладно сформульовано  функції структурних підрозділів і самих працівників. Регулярно проводиться  технічне навчання фахівців і голів профспілкових комітетів. Грубі порушення  техніки безпеки розглядаються на постійно діючій комісії з охорони праці.  Тут, як і на інших підприємствах галузі, діє нарядна система праці, що означає визначення та видачу змінних завдань на безпечне виконання робіт.
Неухильне виконання нарядів на "Красноармійській-Західній N 1" суворо  контролюється. Відповідно до наказів про закріплення обладнання й гірничих  виробок кожному порушенню дається прізвище. Адресоване конкретним виконавцям  порушення усувається в найкоротший термін. Трудитися безпечно стає і  матеріально вигідно: на підприємстві передбачено щоквартальні премії за
підсумками роботи з охорони праці.

Бажання зробити  кар'єру заохочується

Людина, яка починає роботу у Вугільній компанії "Шахта  Красноармійська-Західна N 1", одержує не тільки надійне місце, солідний  заробіток і соціальний "пакет". Людина одержує перспективу. Навчання,  перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів - величезна ділянка роботи  компанії. Тільки торік валіфікацію підвищили 5224 працівники шахти. Третина  з них має вищу та середню спеціальну освіту. За останні три роки на шахту  прийняли понад 100 молодих випускників вузів, більше 500 випускників училищ  або технікумів, а також звільнених із лав Збройних Сил.

Вугільна компанія відбирає перспективних студентів, що бажають присвятити  себе гірничій справі, у Дніпропетровській національній гірничій академії й  Донецькому державному технічному університеті. В багатьох випадках  підприємство оплачує навчання майбутніх спеціалістів і організовує їх  виробничу практику. У результаті на шахту приходить фахівець, уже знайомий з  місцем роботи і колективом. З числа перспективної молоді створюється кадровий  резерв: на кожного працівника складається карта кадрового росту - так звана  кар'єрограма. Цікавий і досвід роботи зі школярами Красноармійська та  Димитрова: три роки підряд майже 500 учнів старших класів на літніх канікулах  під керівництвом досвідчених майстрів-наставників виконують на дільницях  посильну роботу з виплатою зарплати та оформленням трудової книжки.

На роботу -  "Мерседесом"

Давно минули часи підвищених соціалістичних зобов'язань і рекордів до певної
дати. Високі показники "Красноармійська-Західна N 1" демонструє не з любові  до великих цифр. Досягнення найбільшої шахти відкривають чималі можливості  для реалізації соціальної політики. На такі цілі витрачаються солідні кошти,  зароблені колективом. Саме на прикладі Вугільної компанії можна говорити про  престижність шахтарської праці.

У гірників "Красноармійської-Західної N 1" найвища в галузі зарплата, вона у  4-5 разів перевищує середні показники. Добробут майже 30 тисяч чоловік  (працівників шахти і членів їхніх родин) забезпечує підприємство. Трудитися  тут почесно і матеріально вигідно. Гнучка система оплати праці дає  впевненість: високопродуктивна праця без аварій і порушень буде гідно  винагороджена. Стало доброю традицією заохочувати кращих працівників не  просто цінними, а дуже цінними подарунками - за останні п'ять років їм  вручено 158 автомобілів ВАЗ-2107, ГАЗ, "Мерседес", "Тойота". Так що вислів  "шахтарі їздять на роботу на "Мерседесах" стосовно до Вугільної компанії  звучить цілком правдиво. Про зростання добробуту членів колективу свідчить  така деталь: нині на шахті заклопотані розширенням стоянки для особистих  машин. Дедалі більше гірників мають можливість придбати автомобіль і їздити  на зміну не в робітничому автобусі, а на своїх "колесах".

Не забуто й моральні стимули: на шахті трудиться 13 заслужених шахтарів  України, 1172 відзначених державними та відомчими нагородами. Більш як  півтори тисячі чоловік мають звання "Кадровий робітник".

Продуманий комплекс соціальних заходів охоплює буквально всі сфери життя -  від турботи про побутові дрібниці (на проммайданчику для зручності трудящих  працюють банкомат, хімчистка, кафе, їдальня, магазин) до оплати лікування,  дорогих операцій та реабілітації в разі захворювання. На підприємстві діє  програма "Оздоровлення": путівки на відпочинок і лікування гірники разом з  родинами одержують до шахтних пансіонатів "Азов" і "Замок", до  туристсько-оздоровчого комплексу "Верхня Ореанда" на Чорному морі, в інші  здравниці. Причому путівку можна придбати з розстрочкою платежу. Діти  працівників компанії проводять літо в оздоровчих таборах "Азов", "Райдуга",  "Сонячний". У програмі оздоровлення - навіть весняно-осіння вітамінізація  колективу.

Шахта не тільки дає можливість заробити гідні гроші, а й допомагає вирішити  найрізноманітніші житейські проблеми, будь то садок для дитини чи побутове  вугілля для опалення. Розроблено програму сімейного бюджетування та соціальні  паспорти на кожного працівника підприємства. Програма унікальна і надзвичайно  зручна: фахівці допоможуть родині прорахувати на кілька років наперед можливі  доходи і витрати, підкажуть, яким чином назбирати кошти на велику покупку або  навчання дітей. У працівників шахти є унікальна можливість одержати  безпроцентний кредит на придбання житла - таким шансом, як правило,  користуються молоді пари.

Місто в місті

Так часто називають "Красноармійську-Західну N 1". І це не випадково.  Керівництво Вугільної компанії переконане: робота на перспективній шахті - це  не тільки напружена праця і заробляння коштів. Це і робота над собою.  Розкрити свої таланти, стати сильнішим, допомогти слабкому - таку можливість  Вугільна компанія надає не тільки своїм працівникам, а й членам їхніх родин  та іншим мешканцям міста.

Підрозділи компанії: Палац культури, Дитячий методичний центр християнської  православної освіти, дитячо-юнацький центр "Надія", фізкультурно-оздоровчий  комплекс "Олімпійський", які приймають понад три тисячі відвідувачів, - стали  головним майданчиком культурного і творчого життя регіону, точкою тяжіння талантів, територією радості. Тут однаково зручно, затишно й цікаво дітям і  ветеранам, педагогам і студентам, акторам і робітникам. Ще кілька років тому  колеги з інших міст могли сприймати Красноармійськ як провінцію. Тепер сюди  їдуть по досвід з усієї України. На базі Палацу культури регулярно  проводяться семінари культорганізаторів і педагогів, вихователів оздоровчих  таборів і молоді. А на сцені зі смаком оформленого палацу вважають за честь  для себе виступати такі зірки, як народні артисти України Вадим Писарєв та  Інна Дорофєєва, відомі актори й естрадні виконавці. Велику методологічну  роботу веде і Дитячий методичний центр християнської православної освіти. На  його базі часто відбуваються семінари для керівників недільних шкіл за  авторськими методиками, розробленими фахівцями центру.

На кошти Вугільної компанії будується фізкультурно-оздоровчий центр,  закінчено будівництво стадіону "Юність", реконструйовано корпуси гімназії та  прогімназії в Красноармійську - включаючи басейн, боксерський і  хореографічний зали. При зацікавленій участі управління освіти Донецької  обласної державної адміністрації і Красноармійського міського відділу освіти  на базі гімназії та прогімназії створюється навчально-виховний комплекс,  програма якого не тільки даватиме поглиблені знання, а й вестиме  профорієнтаційну роботу, що є складовою частиною великої кадрової програми  Вугільної компанії.

Щоб добиватися високих виробничих результатів і гідно жити, потрібно  напружено трудитися не тільки фізично, а й духовно, переконані у Вугільній  компанії. Створений з ініціативи народного депутата Леоніда Байсарова  благодійний фонд "Надія", маючи статус обласного, з кожним роком розширює  свою діяльність. Адресну благодійну допомогу тут одержують понад 60 тисяч  найбільш незахищених мешканців регіону.

Уся благодійна робота ведеться на кошти, зароблені колективом компанії. І це  не разові акції, а постійна турбота - наприклад, про жителів селища Шевченко.
Колись тут містилась однойменна шахта, з якої виросла  "Красноармійська-Західна N 1". Шахту закрили, а селище, де зосталися лише  старі люди, було приречене на повільне руйнування. Одначе завдяки турботі  гірників і підтримці фонду "Надія" ветерани шахтарської праці та інші  пенсіонери не забуті: 150 незаможних мешканців селища одержують безплатні  обіди, фонд поставляє сюди продукти, побутове паливо. Колектив найбільшої в  країні шахти пам'ятає про своє коріння і віддає належне попередньому  поколінню гірників.

Підприємство і благодійний фонд узяли на себе важливу й відповідальну місію -  відродження духовності в регіоні. У Вугільній компанії створено православну  громаду, споруджено будинковий храм для шахтарів, присвячений Покрові Божої  Матері та Миколі Чудотворцю. На православних традиціях будує свою діяльність  Дитячий методичний центр християнської православної освіти, зведений поруч зі  Свято-Володимирським храмом у мікрорайоні Лазурний.

Вугільна компанія і фонд "Надія" здійснюють соціальні програми в тісному  співробітництві зі створеними на підприємстві громадськими організаціями:  Радою бригадирів, Радою кадрових робітників, Асоціацією жінок шахти  "Красноармійська-Західна N 1". Для створення умов професійного зростання,  підвищення кваліфікації й підтримки талановитої молоді існує молодіжна  організація. Спілка інвалідів реалізує програми, спрямовані на залучення  людей з обмеженими фізичними можливостями до активного, повноцінного життя.
Ветеранська організація консолідує людей похилого віку, пропагує шахтарські  традиції, забезпечує неперервний зв'язок поколінь.

Шахта "Красноармійська-Західна N 1" задумувалася як сучасне вугільне  підприємство. Колектив Вугільної компанії домігся набагато вищих результатів,  ніж могли припустити проектувальники: загалом за 14 років роботи підприємства  тут видобуто 42 мільйони тонн вугілля і пройдено 218 кілометрів гірничих  виробок. В одному тільки 2004 році надходження Вугільної компанії до міського  бюджету становили 22 мільйони гривень, до державного - майже 75 мільйонів.  Шахта забезпечує соціальну стабільність не тільки в Красноармійську, а й у  регіоні. Під час розширення виробництва у вугільній промисловості створюються  робочі місця для машинобудівників і транспортників, шахтобудівників і  аграріїв. Прикладом дбайливого господарювання і турботи про людину праці є  заснування шахтою агрофірми "Дружба" зерно-м'ясо-молочного профілю в  Красноармійському районі.

"Красноармійська-Західна N 1" стала шахтою майбутнього у всіх відношеннях: у  праці, зарплаті, соціальних гарантіях, благодійності, активній ролі в житті  міста. Колектив Вугільної компанії мрію про "красиве життя" робить  реальністю.