2019-07-29

Секретар РНБО підтримав ініціативу прем'єра оголосити новий конкурс щодо УРП на шельфі

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Данилюк підтримав ініціативу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який має намір запропонувати Кабінету Міністрів розглянути можливість оголошення нового конкурсу на розробку вуглеводневої ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря.

"Рішення про оголошення нового конкурсу на шельф однозначно правильне. Цей конкурс був орієнтиром того, чи готова Україна відходити від "договірного" розподілу родовищ. Ключовою проблемою цього конкурсу було штучне обмеження часу на аналіз родовища і підготовку конкурсних пропозицій. Серйозні компанії на таких умовах брати участь не будуть. Під час затвердження нових умов необхідно передбачити терміни не менше ніж шість місяців", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Данилюк зазначив, що енергетична незалежність України потребує інвестицій, але інвестиції потребують прозорих зрозумілих правил.

У свою чергу CEO та один з акціонерів американської Trident Acquisitions Corp., яку міжвідомча комісія при Міненерговугілля визнала переможцем конкурсу, Ілля Пономарьов висловив сумнів, що великі міжнародні нафтогазові компанії будуть готові брати участь у знову оголошеному конкурсі.

"Ми одразу говорили, що ніякі мейджори в Україну не прийдуть, і для цього є кілька вагомих причин. По-перше, не вкладатимуть ті, у кого є значні активи в Росії (це Shell, ExxonMobil, Total, BP, Conoco, Chevron і низка інших). По-друге, не вкладатимуть ті, хто лише п'ять років тому прийняв рішення згорнути свою присутність в Україні (ті ж Shell, Exxon, Chevron). По-третє, мейджори взагалі не вкладатимуть в Україну, тому що масштаб можливих проектів для них занадто малий. Для компаній на кшталт нашої, або Vermillion, що увійшла в партнерство з "Нафтогазом", проект в $1 млрд - це максимально можливе зобов'язання, а для Exxon - мінімальне", - написав він на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяву Гройсмана.

На його думку, мейджори можуть у майбутньому купити українські компанії із видобутком понад 2-3 млн тонн нафтового еквіваленту, але не братимуть на себе ризики щодо їх створення.

"Упевнений, що після вивчення всіх матеріалів Міжвідомчої комісії, підготовлених фахівцями Міненерговугілля, прем'єр Гройсман захоче увійти в історію України як керівник уряду, що провів серію успішних залучень у країну іноземних надрокористувачів, який зміг надихнути мільярдну інвестицію в національну економіку, за якого було створено першу компанію-інвестора в Україні, що торгує на престижному міжнародному майданчику NASDAQ", - резюмував Пономарьов.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 12 квітня 2019 року оголосив конкурс на розробку вуглеводнів у межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах угоди про розподіл продукції (УРП). Термін дії угоди - 50 років.

CEO та один з акціонерів американської Trident Acquisitions Corp. Ілля Пономарьов 26 липня повідомив, що міжвідомча комісія при Міненерговугілля визнала очолювану ним компанію переможцем конкурсу, нагадавши, що це рішення має затвердити Кабінет Міністрів.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 27 липня повідомив, що має намір запропонувати КМУ розглянути можливість оголошення нового конкурсу на розробку вуглеводневої ділянки на шельфі Чорного моря.

Американську Trident Acquisitions Corp було засновано в березні 2016 року як спеціалізовану компанію з цільового злиття та поглинання (special purpose acquisition company, SPAC). У середині минулого року провела IPO на фондовому майданчику NASDAQ, за підсумками якого повідомила про залучення $201,25 млн. Планувалося, що ці кошти буде спрямовано на інвестиції в поглинання енергоактивів у Східній Європі з фокусом на Україну.