2018-05-14

Результати діяльності ПАТ Укрнафта у першому кварталі 2018 року

ПАТ «Укрнафта» публікує показники за перший квартал 2018 року.

Ключові моменти:

  • продовжується зростання середньодобового видобутку нафти, конденсату та газу;
  • середньодобовий видобуток нафти з конденсатом сягнув 3,9 тис. т, газу – 2,9 млн м3;
  • загальний видобуток нафти з конденсатом становить 353 тис. т, газу – 262 млн м3;
  • «Укрнафта» почала виплачувати прострочений податковий борг на щомісячній основі і за звітний період виплатила 300 млн грн.

Основні події:

  • проведено 42 капітальних ремонти та операцій з інтенсифікації нафтових та газових свердловин;
  • покриття дистанційного моніторингу розширено до 94 свердловинах, у т. ч. на 5 свердловинах підключені додаткові параметри контролю;
  • інвестиційний комітет затвердив буріння двох нових свердловин у Сумській та Львівській областях;
  • проведено 11 громадських обговорень звітів з оцінки впливу на довкілля (ОВД);
  • місцеві бюджети всіх рівнів з січня почали отримувати відрахування з ренти, сплаченої компанією за користування надрами.
  •    

Марк Роллінс, Голова Правління ПАТ «Укрнафта»:

«У першому кварталі ми продовжили позитивну динаміку минулого року, ще раз доводячи ефективність нашої стратегії. Компанія значно наростила прибуток, поступово відновлює об’єми виробництва, системно модернізує внутрішню структуру та процеси. Водночас, незважаючи на всі зусилля та численні судові рішення, нам не вдалося продовжити жоден із спеціальних дозволів на видобувну діяльність, строк дії яких закінчується чи закінчився в цьому році. Для операційної діяльності «Укрнафти» така ситуація містить серйозні ризики і, відповідно, ставить під загрозу поточні досягнення компанії».

Аналіз фінансових та виробничих результатів

«Укрнафта» значно покращила фінансові результати у 1 кварталі 2018 року. Завдяки сприятливому ціновому клімату на нафтовому ринку компанії вдалось збільшити чистий дохід на 26% проти аналогічного показника минулого року, а чистий прибуток – на 1190 млн грн. до 1261 млн грн.

У 1 кварталі 2018 року «Укрнафта» сплатила податків на суму понад 3,3 млрд грн, в тому числі 300 млн грн у рахунок погашення простроченого податкового боргу. Незважаючи на відсутність узгодженого урядом рішення з цього питання, з 2018 року «Укрнафта» виплачує прострочений податковий борг на регулярній основі, водночас виконуючи всі свої поточні податкові зобов’язання в повному обсязі. Компанія також продовжує нести витрати на формування забезпечення під можливі штрафи і пені за несплачені рентні платежі і податки минулих періодів, які в першому кварталі цього року сягнули 0,9 млрд грн.

У звітному періоді «Укрнафта» продовжила відновлювати виробничі показники після вимушеної зупинки видобутку на шести родовищах в середині 2017 року внаслідок невчасного продовження спецдозволів Державною службою геології та надр. Порівняно з 4 кварталом 2017 року середньодобовий видобуток нафти з конденсатом зріс на 5,4%, аналогічний показник для газу – на 7,4%. Водночас середньодобовий обсяг виробництва скрапленого газу збільшився на 9,9%.

Проте порівняно з аналогічним періодом попереднього року показники видобутку вуглеводнів у 1 кварталі 2018 року скоротились. Це зумовлено тим, що компанія повністю так і не відновила продуктивність зупинених родовищ, а також природним зменшенням видобутку.

У 1 кварталі «Укрнафта» реалізувала низку кроків, спрямованих на збільшення продуктивності існуючих свердловин. Так, вісім свердловин були переведені на ЕВН, в результаті чого середньодобовий дебіт нафти з конденсатом на цих об’єктах збільшився на 70,4% ‒ до 42,6 т. Загалом, станом на кінець березня, ЕВН працювали на більш ніж 300 свердловинах компанії.

Від початку року «Укрнафта» завершила КРС (капітальний ремонт свердловин) на 28 свердловинах та 14 інтенсифікацій. Серед основних робіт, які було проведено на об’єктах, – перехід на інші продуктивні горизонти, ліквідація аварій з НКТ (насосно-компресорною трубою) та свердловинним обладнанням, ліквідація негерметичності експлуатаційної колони, приєднання продуктивних горизонтів та додаткова перфорація діючих. Завдяки КРС станом на 31 березня додатково видобуто 1 082 т нафти з конденсатом та 1 935 тис. м3 газу. Операції з інтенсифікацій дали додаткові 1 920 т нафти з конденсатом та 181 тис. м3 газу.

У 1 кварталі закінчився строк дії восьми спеціальних дозволів, які не були вчасно продовжені Держгеонадра. «Укрнафта» вважає, що регулятор повинен був продовжити всі спецдозволи компанії, відповідно до законодавства. Вона довела правомірність своєї позиції в адміністративному суді, рішення якого вступили в силу. Зараз компанія продовжує видобуток на всіх родовищах і повністю сплачує рентні платежі та інші податки.

Загалом у 2018 році спливає строк дії 27 спецдозволів «Укрнафти», на які припадає 53% річного видобутку нафти з конденсатом та 33% видобутку природного газу.