2011-02-07

Проведено 1-й Захід за спільним українсько-фінським проектом ICI-GIMI

Протягом 17 – 28 січня 2011 року у м. Київ проведено 1-й Захід за спільним українсько-фінським проектом "Нарощування потенціалу для створення геоінформаційної системи європейського типу у геологічній галузі України" (абревіатура – ICI-GIMI), який був підготовлений Геологічною службою Фінляндії (ГСФ), Державною службою геології та надр України (ДСГНУ) та Українським державним геологорозвідувальним інститутом (УкрДГРІ) і 7 грудня 2010 р. затверджений Міністерством закордонних справ Фінляндії, яке фінансує виконання проекту із бюджетом у 496 тис. євро. Саме згаданим заходом у січні 2011 року і розпочинається проект.

Проект стане частиною Ініціативи Розширення Європи (ІРЄ), програми, в рамках якої фінський уряд проводить політику щодо Східного Партнерства Європейського Союзу. Метою програми є вирішення проблем країн-партнерів, таких як Україна, шляхом підтримки сталого екологічного, економічного та соціального розвитку.

Головним завданням проекту є підвищення доступу до геологічної інформації України через створення Інтернет-порталу (українською та англійською мовами) та відповідної інформаційної системи на основі відкритої інформації. Через такий портал широке коло користувачів зможе отримувати інформацію про геологію України. В якості моделі для проекту буде взято Інтернет-портал ГСФ, визнаний одним з найкращих у ЄС і таким, що відповідає усім сучасним вимогам ЄС щодо використання просторової геологічної інформації.

В рамках проекту ГСФ надасть допомогу ДСГНУ та УкрДГРІ щодо нарощування потенціалу та технічної підтримки для створення сталої геоінформаційної системи європейського типу у геологічній галузі Україні, побудови цифрових науково-технічних геологічних карт та поширення публікацій, зробивши цю інформацію доступною через мережу Інтернет.

Учасники 1-го Заходу провели низку спільних засідань, на яких обговорені шляхи та вироблені конкретні механізми реалізації завдань проекту. Серед інших робочих засідань, 24 січня 2011 р. у приміщенні Державної служби геології та надр України відбулась ознайомча зустріч за участю запрошених осіб з числа керівництва геологічної галузі України.