2007-03-12

Про пріоритети діяльності Держгірпромнагляду України на наступний рік

2 лютого 2007 року відбулося розширене засідання колегії Держгірпромнагляду України. Наводимо тези доповіді першого заступника голови Держгірпромнагляду України Геннадія Суслова.

Перша колегія Комітету співпала із закінченням процедури утворення центрального органу виконавчої влади. Найближчим часом завершиться процес призначення керівництва управлінь в областях.

Перейменування на „Державний Комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду” – це не просто зміна назви. Це нові акценти в ідеології та методології здійснення державного нагляду.

Щодо територіальних органів

Сьогодні в статусі юридичних осіб діють 26 територіальних управлінь. ...
Набувають попереднього статусу раніше ліквідовані міжрегіональні інспекції та групи у нафтогазовидобуванні й за охороною надр.

Щодо стану промислової безпеки та охорони праці в Україні

У минулому році збереглася тенденція до зростання внутрішнього валового продукту. ...Разом із тим, на 8 % збільшився рівень смертельного травматизму у вугільній промисловості.

Про пріоритети діяльності Комітету на 2007 рік

Для нас завжди була, є та буде першочерговою вугільна галузь.
...Сьогодні серед пріоритетних питань Комітету також підприємства недержавної форми власності.

...нам необхідно переорієнтувати свою роботу, і основний акцент наглядової діяльності зробити на малих підприємствах, яким належать і копанки, шукати нові форми та методи гірничого нагляду.

Особливого значення набувають питання охорони надр

Коли Президент України відмінив свій Указ, яким було призупинено діяльність Комітету, то таким чином Глава держави не тільки погодився з підвищенням, а й реально підвищив регуляторну функцію держави, причому акцент зроблено саме на посиленні нагляду у сфері розробки родовищ корисних копалин і зокрема нафтогазоносних надр.

...Будемо приділяти особливу увагу цій галузі, чому сприятимуть останні призначення, що відбулися в Комітеті, і робота над створенням Спеціалізованої інспекції, спрямованої саме на посилення та визначення нових форм нагляду в нафтогазовидобутку.

...Сьогодні ми маємо досить потужну підтримку і розуміння нашої діяльності з боку Уряду. Адже промислова безпека – один із пріоритетних напрямів державної політики, від стабільної та безаварійної роботи промисловості залежить ефективність функціонування всієї економіки країни, забезпечення її самодостатності та подальшого розвитку....

Підготував Анатолій КРАВЧЕНКО