2019-11-07

Призупинений статус України в EITI дасть негативний сигнал міжнародним інвесторам — Валігура

Призупинений статус України в ЕІТІ дасть дуже негативний сигнал міжнародній спільноті, включаючи Міжнародний валютний фонд (МВФ), Всесвітній Банк, інвесторів. Про це “Українській енергетиці” розповіла регіональна директорка по Євразії Міжнародного секретаріату EITI Оляна Валігура.

“Наприкінці 2019 року Україна має пройти два важливі дедлайни в EITI: підготувати звіт за 2017 рік та пройти валідацію, оцінку виконання стандарту EITI та коригування попередніх оцінок”, — розповіла Валігура.

За її словами, уже за непублікацію звіту за 2017 рік членство України в EITI може бути автоматично призупинене. При цьому, якщо в процесі валідації, не маючи з оновлених даних (а останній звіт ЕІТІ є лише за 2016 рік!), Україна не зможе показати прогрес у виконанні коригуючих дій.

“За найгіршого сценарію, (це — ред.) може призвести до виключення України з ЕІТІ узагалі”, — підкреслила Валігура.

Директорка також звернула увагу, суттєво відстає у підготовці звітів. Наприклад, поки Україна не може вчасно завершити звіт за 2018 рік, Монголія та Казахстан будуть публікувати звіти за 2018 рік.

За словами радниці ІПВГ в Україні Світлани Мізіної, для звіту за 2017 рік потрібні дані від Державної податкової служби (ДПС) по кожній видобувній компанії, а також — дані від компаній. Проте необхідних даних від ДПС ініціатива досі не отримала.

Навіть, якщо ІПВГ отримає дані в листопаді, то зі звіркою звіт буде завершено в кращому випадку в лютому-березені 2020 року.

Нагадаємо, Україна в 2013 році приєдналася до ініціативи прозорості видобувних галузей та зобов’язалась розкривати інформацію про платежі на користь держави до Міненерговугілля та незалежного адміністратора.

Україна вже випустила три звіти — за 2013, 2014-2015 та 2016 роки. Звіт за 2018 рік готувати ще не почали, оскільки уряд досі не затвердив форми звітності для підприємств галузі.