2004-08-21

Природні консерви

Очищена рідина з артезіанських свердловин найкраще втамовує спрагу та нормалізує обмінні процеси в організмі

Щоб утамувати спрагу, кожен п’ятий українець, за даними Міністерства охорони здоров’я, обирає саме питну воду. Та недаремно усі народи складали міфи про живу та мертву рідину — вона має сильний вплив на організм, тож може і оздоровити, і нашкодити. На що ж треба звертати увагу, коли обираєш питво?

На думку директора Науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України Костянтина Бабова, найліпше обирати воду, склад якої максимально наближений до природної. Її треба відрізняти від штучної, яка має ту ж формулу, що й аква-віта з цілющого джерела, але іншу структуру. Лікарі-курортологи переконані: лабораторна не може конкурувати за властивостями з доочищеною артезіанською. За даними Міжнародної асоціації бутильованої води, близько чверті підприємств виробляють свою продукцію зі звичайної водопровідної рідини. Та все більше підприємців починають усвідомлювати, що краще “мати справу” зі свердловинами. Багаторічні дослідження показують, що склад підземної води обумовлений тільки глибинними породами. Вона ніби законсервована на мільйони років — захищена потужними шарами глини, піску, вапняків. Відтак відсутня будь-яка стороння “хімія”, а вміст солей відповідає потребам організму.

Як розповіла директор столичного підприємства “Субос-Україна” Ольга Рубанова, життєдайна рідина з глибини 335 метрів (юрський геологічний обрій) нормалізує обмінні процеси, покращує захисні сили людини. На ній можна готувати їжу, а заварений чай чи кава набувають особливого смаку.

— Ми вже п’ять років виробляємо питну продукцію — саме доочищену артезіанську воду,— розповідає пані Рубанова.— Її якість у 2002 році фахівці Незалежного центру споживацьких експертиз “Тест” визнали найкращою у Києві. А торік ми отримали лауреатський диплом конкурсу “Вища проба” за екологічну чистоту виробництва від голови Асамблеї ділових кіл України Олександри Кужель.

Які ж стадії обробки повинна пройти вода, перш ніж потрапить на прилавок? Головний технолог Олена Бухамет продемонструвала, як працює таке підприємство. Спочатку рідину зі свердловини очищають п’ятиступеневою системою фільтрів. Активоване вугілля знищує будь-які запахи. Вода проходить обробку ультрафіолетовою лампою.

Не менш важливе і пом’якшення. За словами Олени Бухамет, для різних сортів води вибирають певний відсоток так званих солей жорсткості — сполук кальцію та магнію. Якщо їх багато, такий продукт рекомендовано дітям та тим, хто страждає на остеопороз, адже ці солі потрібні для кісток. Проте більшість споживачів вважає, що жорстка вода створює багато побутових проблем. Скажімо, під час приготування їжі на її поверхні утворюється плівка, а чайники та каструлі доводиться відчищати від шумовиння. А ось м’яка аква-віта добре підходить для лікувальних відварів та настоїв. Як каже пані Бухамет, сорти води, яку виробляють на фірмі, — “Еталон негазована класична”, “Еталон негазована пом’якшена” та “Еталон негазована для дошкільного та шкільного віку”— відрізняються якраз ступенем пом’якшення. А “Еталон демінералізована” за якостями наближена до дистильованої, але виробляється за допомогою нової сучасної технології — зворотнього осмосу. Вона дозволяє усунути 98 відсотків усіх мінеральних речовин.

— Таку продукцію виробляємо лише на замовлення, невеличкими партіями,— пояснює Ольга Рубанова.— Адже наше правило: вода має бути якомога подібнішою до природної...

Для сорту “Йодіс еталон” напій збагачують іонами йоду, що є профілактикою від захворювань щитоподібної залози.

Уже відійшли у минуле часи, коли продукцію на фірмах розливали вручну. На підприємстві “Субос-Україна” автомат без допомоги людей стерилізує бідони, промиває зсередини озонованою водою, а потім за лічені секунди заповнює їх по вінця так, щоб контакт відкупореної тари з повітрям був мінімальним. Машина зодягає корок, притискає — працівникам залишається лише запакувати товар у целофанові пакети.

Як з’ясувалося, не тільки їжа, а й вода може зіпсуватися. В скляних пляшках вона зберігає свої властивості максимум до двох років, а у пластикових — від трьох до дванадцяти місяців. Продукцію, термін збереження якої подовжено до шести місяців, додатково захищають — додають розчин срібла.