2020-03-24

Показники видобутку «Укрнафти» залишаються стабільними

За оперативними даними, в січні-лютому 2020 року «Укрнафта» видобула 252,2 тис. т нафти і конденсату і 195,7 млн м3 газу, що, відповідно, на 2,2% і 3,3% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Середньодобові показники видобутку вуглеводнів за перші два місяці склали 4,2 тис. т нафти і конденсату і 3,26 млн м3 газу, дещо збільшившись у порівнянні з показниками минулого року. У січні фахівці компанії завершили буріння бокового горизонтального стовбура свердловини №119Г на Великобубнівському родовищі (Сумська обл.). Основною особливістю і складністю реалізації проекту була невелика товщина цільового горизонту (5-6 м), яка потребує залучення високотехнологічних методик геологічного моделювання і направленого буріння. Зараз на свердловині проводяться дослідження з метою визначення її видобувного потенціалу та оптимальних режимів подальшої роботи. За попередніми результатами, початковий добовий дебіт свердловини №119Г становить понад 60 тон вуглеводневого флюїду.

Маврікій Калугін, Заступник Голови Правління, Виконавчий Віце-Президент з питань видобутку та переробки: «На Великобубнівському родовищі наші фахівці провели оцінку перспектив видобутку нафти з карбонатних горизонтів Б-9 і Б-10 в башкирських відкладах, які до цього не вважалися перспективними. Висока продуктивність нової свердловини показує, що потенціал зростання видобутку на діючих родовищах ще далеко не вичерпаний». 

Середньодобові показники видобутку Січень-Лютий 2020  Січень-Лютий 2019  Рік до року, % 

Видобуток нафти та конденсату, тис. т
 4,2  4,18  0,48 
Видобуток газу, млн м3  3,26  3,21  1,56 

«Укрнафта» демонструє зростання видобутку нафти і газу третій рік поспіль. Невирішене питання простроченої податкової заборгованості обмежує можливості інвестувати в розвиток бізнесу. «Укрнафта» здатна вдвічі збільшити видобуток нафти протягом 10 років. Для цього потрібні системні інвестиції в сумі понад 100 млн дол. США на рік: в модернізацію інфраструктури, буріння нових свердловин, заходи з інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах.