2004-08-24

Підніжка НАКу

Уряд може занапастити галузь, яка ледь зіпнулася на ноги

Сьогодні Верховна Рада голосуватиме за внесення змін до бюджету. Кабінет Міністрів України пропонує збільшити видаткову частину державного бюджету на 2003 рік на 1 млрд. 424 млн. грн. Відповідний проект закону представив днями у Верховній Раді державний секретар Міністерства фінансів Федір Ярошенко. За його словами, витрати загального фонду держбюджету повинні збільшитися на 623 млн. грн. Для підтримки сільгоспвиробників, які постраждали внаслідок стихійних лих, а також на розвиток аграрного ринку передбачається спрямувати 576 млн. грн. Для реалізації низки соціальних програм уряд пропонує спрямувати 225 млн. грн. При цьому визначено кілька джерел поповнення видаткової частини бюджету. Зокрема, пропонується збільшити деякі ставки акцизного збору (234 млн. грн.), підвищити рентну плату за нафту, газ і конденсат, які видобувають в Україні (відповідно 214,3 млн. і 87 млн. грн.).

З цього приводу варто зазначити, що пошуки додаткових джерел поповнення видаткової частини бюджету - річ звичайна. Тим паче що, за даними радника голови Нацбанку Валерія Литвицького, дефіцит бюджету становить два мільярди гривень. "Блискавки" з урядового олімпу сягнули звичайних у таких випадках сфер - і акцизи, і рентна плата, і митні платежі - усе це традиційні статті бюджету, якими постійно маніпулюють у разі нестачі коштів. І "без вини винуваті" зазвичай мобілізують усі можливі засоби впливу на громадськість, мас-медіа і конкретних народних депутатів, аби несподіване лихо у вигляді зрослих платежів до бюджету обійшло їх стороною. Отож днями надійшла зворотна реакція, зокрема, з табору виробників, чия продуція підпадає під акцизні "репресії". Не промовчало й керівництво нафтогазового комплексу, якому в різні роки з різним успіхом вряди-годи вдавалося відбивати атаки Мінфіну при бюджетних баталіях.

Позавчорашня прес-конференція в НАК "Нафтогаз України", за великим рахунком, мала б засвідчити різке розходження в позиціях нинішнього Прем'єра Віктора Януковича, з одного боку, і нафтогазового істеблішменту - з іншого. Втім остаточно упевнитися в цьому не вдалося - керівництво НАКу вирішило уникнути лобового зіткнення з "донецькими". На прес-конференції свої аргументи проти збільшення рентної плати виклали не перші особи, а директорат окремих виробничих структур. І голова правління ВАТ "Укрнафта" Ігор Палиця, і генеральний директор ДК "Укргазвидобування" Ілля Рибич вважають, що збільшення ренти завдасть галузі відчутного удару. За словами пана Рибчича, видобуток газу має надзвичайно низьку рентабельність, оскільки постачання блакитного палива населенню за пільговою ціною є соціальною функцією, яку держава поклала на компанію. Якщо збільшити рентну плату, то рентабельність стане від'ємною, внаслідок чого постане питання про збільшення тарифів на природний газ для населення щонайменше на п'ять гривень за тисячу кубометрів. Що ж до ВАТ "Укрнафта", то для нього після запровадження нової ставки рентних платежів (а вона вища у чотири рази) матиме руйнівні наслідки: видобуток нафти у 2007 році складе лише 1630 тисяч тонн, що майже вдвічі менше запланованого (цьогоріч має бути видобуто 2811 тисяч тонн). Така політика уряду - це підніжка галузі, яку з такими потугами вдалося вивести з кризи. Це з одного боку. З іншого - такого подарунку нафтогазовим конкурентам з-за кордону годі було чекати від українського уряду.