2007-04-13

Перспективи й реалії "Чорноморнафтогазу"

Протягом десяти років це державне акціонерне товариство може збільшити видобуток вуглеводнів майже вдесятеро й довести його до семи щорічних мільярдів кубометрів газу та мільйона тонн нафти. Але за умови, що в компанію буде вкладено щонайменше 20 мільярдів гривень інвестицій. Проте охочих ризикувати під час геологорозвідувальних робіт небагато. Хоча на шельфі Чорного й Азовського морів із десяти розроблених свердловин продуктивними виявляються п'ять, а середньосвітовий показник - три. Нині ведуться обнадійливі переговори про можливе співробітництво з австрійцями, повідомив на прес-конференції голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк.

А ще компанія підписала тристоронній протокол про співробітництво з розробки родовища на площі Паласа з запасами більш як 150 мільярдів кубометрів газу з "Нафтогазом України" і російським "Газпромом" й нині перебуває на фініші домовленостей про нюанси спільної діяльності.

Та для старту розвідки необхідний міждержавний договір України й Росії про спільну діяльність в зоні економічних інтересів двох держав. Робота обіцяє бути масштабною, адже прогнозовані ресурси шельфу Чорного й Азовського морів у газовому еквіваленті становлять 1,53 трильйона кубометрів. Експерти засвідчили - це майже третина всіх ресурсів вуглеводнів України.

Але реалії сьогодні такі, що компанія через недостатнє фінансування і тяжкий податковий прес не може почати освоєння навіть шести законсервованих родовищ Чорного й Азовського морів і продовжити освоєння Одеського газового та Суботінського нафтового родовищ, в які уже вклала майже 100 мільйонів гривень. Бо необхідно відрахувати в бюджет 40% прибутку, що за минулий рік становить 58 млн. грн. Коштів на освоєння родовищ не може знайти й партнер "Чорноморнафтогазу" - "Укргазовидобуток", який затримує прокладення підводного газопроводу. Непосильні податки паралізують розробку нових родовищ, а отже, перспективу видобутку вітчизняних запасів нафти і газу. Хоча з початку року "Чорноморнафтогаз" постачив споживачам півострова рекордних більш як 1,7 млрд. кубів газу, зокрема населенню - 922,5 мільйона, а торік збільшив видобуток блакитного палива на 2% - до 1, 276 млрд. кубометрів, нафти - на 3% (до 10,8 тисяч тонн), газового конденсату - на 6% (до 78 тисяч тонн), лише в першому кварталі перевиконав план з видобутку природного газу на 89 тисяч кубометрів. Чистий прибуток компанії торік зріс в 2,6 разу - до 145,5 млн. грн.

Але з початку року довелося сплатити майже 60 мільйонів податків - на 14 млн. більше ніж торік. Лише рентна плата за підсумками першого кварталу становила 25,8 мільйона, а в цілому за рік - понад 100 млн. Таке підвищення ренти на видобуток вуглеводнів визначив наприкінці минулого року Закон України "Про внесення змін в деякі законодавчі акти України з питань оподаткування". І хоча компанії-постачальники блакитного палива населенню раніше були звільнені від цього тягаря, сьогодні "Чорноморнафтогаз" вимушений вгинатися від непосильної, як вважають тут, додаткової ноші. Адже під час ухвали закону не було враховано, що ця компанія - єдине підприємство країни, котре працює на шельфі, де видобуток конденсату дорожчий, аніж на суші.

Такі само проблеми оплати ренти змусили призупинити видобуток вуглеводнів в Західному нафтопромисловому регіоні, зокрема, в Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій областях. Також про призупинення видобутку на родовищах з виснаженими запасами через зависоку рентну плату попередило в березні керівництво ВАТ "Укрнафта". Всі "згорблені й задавлені" податковим вантажем нафтогазові компанії попрохали Кабмін вислухати їх і якнайшвидше вирішити ці проблеми на спеціальному засіданні уряду.