2007-04-05

Передбачливість проти стихії

Кажуть, скупий платить двічі. Це неодноразово підтверджує природа. Скажімо, паводки та повені на річках Закарпаття відбуваються від 3 до 8 разів на рік. Сума збитків від листопадового 1998 року становила 810 мільйонів гривень. Біда змусила наступних два роки вжити низку протипаводкових заходів. А тому збитки від ще більшого паводку 2001 року становили 317 мільйонів гривень. Виходить, справедлива ще одна істина: біді краще запобігти, ніж потім ліквідувати її наслідки. Господар має бути не скупим чи щедрим, а передбачливим.

Для реалізації протипаводкових заходів Держводгоспом була розроблена нова за своїм змістом Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області, затверджена згодом урядом. На прохання "Урядового кур'єра" про її виконання розповідає начальник Закарпатського облводгоспу Володимир ЧІПАК.

- Одним із головних завдань, - каже він, - які має вирішити програма - прогнозування паводків і зон затоплення, оперативне оповіщення всіх учасників водогосподарського комплексу басейну р. Тиса про виникнення та проходження паводків, а головне, управління ними, чого досі не передбачала жодна з програм.

Принципово нові технічні рішення були схвалені сусідніми країнами-учасницями Водного форуму басейну р. Тиса.

Вартість програми - 2,2 млрд гривень, термін виконання -15 років. Реалізація заходів дасть можливість захистити 500 населених пунктів, 2600 виробничих об'єктів, 200 тис. гектарів сільськогосподарських угідь. Торік роботи велись активно, оскільки фінансування зросло у 7 разів проти 2005 року.

На виконання доручення Президента України, визначено також пріоритетний об'єкт - реконструкція 18,1 км правобережної дамби на р. Тисі на ділянці між селами Саловка та Соломонове.

Під час свого приїзду на Закарпаття у січні цього року Віктор Ющенко позитивно оцінив виконання протипаводкових заходів в області, у тому числі будівництво захисної дамби поблизу міста Чоп. Цього року на реалізацію протипаводкової програми виділено 70 млн гривень. Ще 30 мільйонів передбачено з місцевих бюджетів.

Поєднання робіт з будівництва дамб і берегоукріплення річок з розчисткою русел гірських потічків і каналів підвищило ступінь надійності протипаводкового захисту населених пунктів Мукачеве, Хуст, Тячів, Рахів, Міжгір'я, Четове, Вари, Бобове, В. Бичків, Ганичі, Кострина та багато інших.

Нагадали про себе паводки уже і в цьому році. Облводгоспом вживались оперативні дії з попередження людей, посилення захисних споруд, ліквідації підтоплень, але окремі наслідки паводків злободенні й на сьогодні. Кліматичні умови складаються так, що треба робити висновки на майбутнє.

По-перше. Включаються в програму будівництва в цьому році окремі об'єкти по захисту сіл Завадка Виноградівського, Липча Хустського району та деяких інших. Як би ми не хотіли скорочувати обсяги незавершеного будівництва, не розпорошувати кошти на багатьох об'єктах, життя вносить свої корективи. По-друге. Активізуємо роботу міських, сільських та селищних рад з розчистки кюветів, трубопереїздів, каналів, проводиться уточнення списків аварійних бригад, поповнюються аварійні запаси матеріалів та інструментів.

Поліпшенню протипаводкового захисту сприяє і подальше вдосконалення нашої спільної з угорцями інформаційної системи АІВС - "Тиса". Сьогодні вона включає 35 метеорологічних та гідрометеорологічних станцій, 8 ретрансляторів, розгалужену систему зв'язку. Дані зі станцій за допомогою радіорелейного та супутникового зв'язку надходять до центру збору і обробки інформації при нашому управлінні. Крім того, ми отримуємо такі ж дані з угорського басейну р. Тиси, яка потім знову повертається до нас в районі м. Чопа. Інформація з наших та угорських станцій поступає на диспетчерський пункт облводгоспу з частотою 5-45 хвилин в залежності від типу зв'язку і включає в себе рівень води, опади, температуру повітря, температуру води та інші дані.

Також ми використовуємо програми, що дають змогу отримувати супутникові та радарні знімки з оперативною інформацією щодо розвитку метеорологічних умов. Під час останнього паводку ця інформація дала можливість передбачити великі опади в басейнах річок Уж, Латориця і Боржава, а дані автоматизованих станцій давали змогу в режимі реального часу стежити за розвитком гідрологічної ситуації та приймати оперативні управлінські рішення.

При таких високих рівнях, які спостерігались при цьому паводку (в басейні р. Уж рівні наблизились до історично максимальних), завдяки роботам, виконаним у минулому році з реконструкції, будівництва та розчистки річок Уж і Латориця, ефективно спрацювали захисні споруди в с. Сімер Перечинського району, м. Мукачевого і смт Чинадієве Мукачівського району, м. Ужгород. Якби не ці споруди, вказані населені пункти при таких рівнях води були б сильно підтоплені.

Автоматизована інформаційно-вимірювальна система є нашим надбанням, і ми її бережемо, підтримуємо та розвиваємо. Тим паче, що в перспективі, при поєднанні нашої та Румунської систем буде можливість у реальному часі бачити опади, рівні води та температуру повітря по всьому розгалуженому басейну верхньої Тиси.

Значимим вкладом у підвищення протипаводкової готовності стала реалізація в області міжнародного проекту програми ТАСІS "Підвищення готовності регіональних організацій, пов'язаних з протипаводковим захистом в районі Берег". Мета проекту - адаптація і впровадження спільного українсько-угорського Плану локалізації наслідків катастрофічних паводків та відведення внутрішніх вод спільної меліоративної системи в регіоні Берег.

Для органів місцевого самоврядування кожного населеного пункту розроблено систему захисту та план дій при повені для кожного з можливих випадків проривів дамби. Підготовлено також плани дій сільської ради по захисту населення від повені.

За кошти Європейської комісії вже другий рік на території Берегівського та Іршавського районів йде реалізація проекту "Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій у районі Берег та басейні р. Боржава". Якщо в попередньому проекті зусилля спрямовані на локалізацію паводкових вод у випадку проривів дамб, то в цьому йдеться про акумуляцію надлишкових вод і реконструкцію дамб та інших гідротехнічних споруд, щоб унеможливити прориви дамб та затоплення території паводковими водами. В основу проекту покладено заходи з реалізації державних довгострокових програм розвитку водогосподарського комплексу в Україні та Угорщині. Цей проект, крім водних питань, охоплює також екологічне оздоровлення ландшафтів та підвищення ефективності ведення сільського господарства. Таким чином робота спрямовується на те, щоб навіть в умовах підвищеної водності та паводкової небезпеки за можливості мінімізувати негативний вплив стихії і використати її на службу людям.