2011-04-06

Парламент відхилив постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему «Про стан та перспективи видобутку вуглеводнів в Україні та запровадження державної монополії на цю діяльність»

5 квітня 2011 року при розгляді постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи видобутку вуглеводнів в Україні та запровадження державної монополії на цю діяльність», що відбулися 12 січня поточного року, забракло голосів як для прийняття постанови, так і направлення її на доопрацювання.

За словами народного депутата Олександра Гудими, постанова не може бути прийнята у зв`язку із сильними протиріччями у поглядах на проблему з-поміж членів парламентської більшості: «Фракція комуністів, яка була ініціатором слухань, природно не хоче голосувати, бо вона хоче монополії. А Партія регіонів, яка хоче приватизувати шельф Чорного моря, природно, що вона хоче, щоб тієї монополії не було. І через те фракція «Блоку Юлії Тимошенко» погоджується з тим, що парламент тільки-но проголосував відправити ті рекомендації в нікуди і надалі не розбиратися з тими непотрібними розборами».

Водночас О.Гудима є ініціатором законопроекту «Про забезпечення використання нафтогазоносних надр в інтересах Українського народу» згідно з яким пропонується встановити, що НАК «Нафтогаз України» є єдиним користувачем нафтогазоносних надр континентального шельфу Чорного і Азовського морів та стратегічних нафтогазових родовищ України із прогнозним запасом газу більш як 3 млрд куб. метрів  та нафти більш як 10 млн тонн. Передбачається також, що вуглеводні, видобуті НАК «Нафтогаз України», мають використовуватися виключно для задоволення внутрішніх потреб національної економіки. Крім того, законопроектом вносяться зміни до Кодексу України «Про надра» та Закону України «Про угоди про розподіл продукції» щодо переліку ділянок надр, які не можуть надаватись у користування на умовах угод про розподіл продукції, та  затвердження його Верховною Радою України.

Відповідно до висновку Головного науково-експертного управління ВРУ згаданий законопроект суперечить чинним законодавчим актам і за результатами розгляду у першому читанні (ред. – наміченому на 6 квітня 2011 року) його доцільно відхилити.

GEOnews.com.ua