2004-08-24

От би змусити метан служити Луганщині…


 Представники державних вуглевидобувних підприємств Луганщини сьогодні обговорили можливість упровадження сучасних технологій по використанню метану з вугільних шарів.

Як повідомили у відділі з питань взаємодії зі ЗМІ та зв'язкам із громадськістю Луганської ОДА, фахівці Луганської облдержадміністрації запропонували на розгляд технічних директорів підприємств проект витягу метану за участю шахт регіону, наукових інститутів і комерційних структур України й зарубіжжя. На думку Начальника Головного управління промислової політики обласної адміністрації Миколи Смирнова, ідея витягу метану дуже перспективна, але через відсутність фінансування вона майже не реалізується.

За останній час в Україні подорожчали енергоносії, тому програми, пов'язані з раціональним використанням метану, стають привабливими для інвесторів. Технології витягу метану активно використовуються в за кордоном, але їх необхідно адаптувати до геологічних умов Донбасу.

Щорічно підприємства вугільної галузі України викидають близько 2 млрд. кубометрів метану. Донбасу має на своїй території не менше 11 трильйонів кубометрів метану, а можливо й набагато більше. А на Луганщині розташована низка великих підприємств, які є потенційними споживачами метану. В області вже є досвід видобутку й використання метану. Наприклад, газ використовується для потреб Лисичанського скляного заводу, а також на краснодонській шахті ім. Баракова для опалення адміністративних приміщень і житлового фонду.