2011-02-25

Новий законопроект пропонує оптимізувати діючі ставки рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні

25 лютого 2011 року на розгляд Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики надійшов проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оптимізації ставок рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні)» (8154 від 24.02.2011), ініційований народним депутатом України Сергієм Гордієнком.

Законопроект пропонує оптимізувати діючі ставки рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, шляхом внесення відповідних змін до 258 статті Податкового кодексу України.

Чим автор законопроекту мотивує свою законодавчу ініціативу? По-перше, тим, що фактично за два з половиною роки, які передували проведенню податкової реформи, при зростанні світової ціни на нафту й газ, а також курсу долара по відношенню до гривні майже у двічі, незмінні ставки рентних платежів призвели до величезних втрат Державного бюджету України. По-друге, як зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці, за час переходу від нині діючої спрощеної системи рентних платежів до ефективнішої системи оподаткування за видобуток корисних копалин із застосуванням принципу рентного доходу, наміченого на 2014 рік (див. п. 4 розділу XIX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, яким передбачено внесення Урядом України до 1 січня 2014 року до Парламенту України проекту закону про внесення змін до цього Кодексу щодо переходу до системи платежів за видобуток корисних копалин із застосуванням принципу рентного доходу ), Держбюджет України недоотримає чимало коштів.

Забезпечити збільшення грошових надходжень до доходної частини Державного бюджету України від рентних платежів за нафту й газ законопроект пана Гордієнка пропонує шляхом підвищення діючих ставок рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, до рівня оптимальних на даний час.

Зокрема, за видобуті у податковому (звітному) періоді 1000 куб. метрів природного газу, у тому числі нафтового (попутного) газу, пропонується встановити ставку рентної плати у розмірі 400 гривень (нині діюча ставка – 237 грн ), а за видобуті 1000 куб. метрів природного газу з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів, – 200 гривень (нині діюча ставка – 118,5 грн ).

Ставки рентної плати за видобутий у звітному періоді та реалізований платниками рентної плати природний газ, у тому числі нафтовий (попутний) газ, що використовується для потреб населення, будуть становити 100 гривень (нині діюча ставка – 59,25 грн ) за 1000 куб. метрів у разі видобування його з покладів, що повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів; з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів, – 80 гривень (нині діюча ставка – 47,4 грн ), а видобутого з покладів на ділянках надр (родовищах) в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України – 20 гривень (нині діюча ставка – 11,85 грн ).

Законопроектом запропоновано також підвищити ставки рентної плати за нафту і газовий конденсат. Так, рентну плату у розмірі 3059,8 гривні (нині діюча ставка – 2141,86 грн ) треба буде перерахувати до Держбюджету за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів, а у розмірі 1132,2 гривні (нині діюча ставка – 792,54 грн ) – за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

Аналогічний підхід до справляння рентних платежів передбачено і для газового конденсату: 3059,8 гривні (нині діюча ставка – 2141,86 грн ) треба буде перерахувати до Держбюджету за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів, і 1132,2 гривні (нині діюча ставка – 792,54 грн ) – за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

GEOnews.com.ua