2012-11-30

Норвегія готова сприяти розвитку нафтогазового сектору України

Норвегія готова сприяти розвитку нафтогазового сектору України. Про це заявив заступник Міністра нафти і енергетики Королівства Норвегія П. Хенріксен під час зустрічі Прем'єр-міністра Миколи Азарова з представниками енергетичного сектору Норвегії.

«Ми готові сприяти розвитку нафтогазового сектору України. Для цього норвезькі компанії мають переконатися, що умови інвестування в Україні привабливі, а ринок прозорий і передбачуваний», - сказав заступник Міністра.

У свою чергу Прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив, що саме до такого стану ринку прагне Україна. 

Водночас він підкреслив, що до кінця року Україна має намір подати заявку на приєднання до міжнародної ініціативи з прозорості у видобувних галузях промисловості.

Прем'єр-міністр наголосив, що Україна виконує всі необхідні дії відповідно до своєї участі у Європейській енергетичній хартії.

Представники енергетичного бізнесу Норвегії висловили побажання, щоб в Україні не було обов’язкової умови при створенні спільного підприємства, за якої 51% акцій належать українській стороні (в окремих проектах, там, де це виправдано).

У відповідь Микола Азаров заявив, що «Уряд не буде наполягати на таких умовах, якщо буде представлений реальний прозорий і прогнозований інвестиційний проект».

При цьому він пригадав досвід Катару, з яким він ознайомився під час візиту до цієї країни, який свідчить про те, що подібні умови висунуті Катаром щодо домінування катарської сторони у спільному підприємстві призвели до того, що під час дії такої умови жодної свердловини не було пробурено. А коли відповідна умова була знята, газова промисловість Катару почала активно розвиватися.

Крім того, Прем’єр-міністр запросив представників енергетичного сектору Норвегії відвідати Україну і взяти участь у подібному, але більш широкому форумі у Києві.

У свою чергу заступник Міністра нафти і енергетики Королівства Норвегія П. Хенріксен наголосив на важливості залучення передових технологій і досвіду. При цьому він нагадав, що на першому етапі організації нафтогазовидобувної промисловості у Норвегії,його країна запросила іноземні компанії і фахівців, які і допомогли створити цей сектор.

П. Хенріксен зазначив, що за останні 40 років Норвегія напрацювала власні технології та створила обладнання, яке дозволяє їй займати лідируючі позиції у світі з видобутку вуглеводнів.

Довідково: Нафтогазовий сектор Норвегії досяг дуже високого розвитку як технологічного, так і за обсягами видобування, зокрема, у минулому році на шельфі видобувалися щоденно 2 млн. барелей нафти. Норвегія у минулому році видобула понад 100 млн. тонн чорного золота та понад 100 млрд. куб. газу.

Урядовий портал