2019-09-12

Напрацювання науковців ІФНТУНГ здобули високе визнання

Напрацювання науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу ось уже вкотре здобули високе визнання, повідомляє Прес-служба ІФНТУНГ. Цього разу його засвідчила перемога в конкурсі на  державне замовлення на науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 530-р “Про затвердження переліку найважливіших науково-технічних (експериментальних) розробок за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки в рамках виконання державного замовлення на найважливіші науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію у 2019 – 2020 роках”, науковцям кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ доручено виконання науково-технічної роботи «Розроблення та промислова апробація технології контролю структури та складу газорідинних потоків для різних секторів економіки країни».

Вона надзвичайно важлива для різних секторів економіки країни - комунального господарства, хімічної промисловості, нафтогазової галузі та ін. Адже структура та склад газорідинних потоків впливають на ефективність функціонування та технічний стан трубопровідних систем (у залежності від наявних у транспортованій суміші шкідливих домішок), на вибір технології подальшої переробки цієї суміші. Що вже говорити про можливі пошкодження газопроводу, які обов’язково мають бути передбачені, а відповідно – змодельовані процеси поширення агресивних речовин на прилеглих до аварійної ділянки територіях. Отже, йдеться і про безпеку людей, і про збереження довкілля.

Тож перед науковцями ІФНТУНГ – складне й відповідальне завдання. Керівник розробки, професор О.М.Карпаш, пояснює, що йдеться не про суто наукову роботу, а саме про експериментальну, яка передбачає на виході або конкретну технологію, або технічний засіб, прототип: будуть створені діючі взірці й проведена їхня промислова апробація. Терміни – стислі: в розпорядженні виконавців проекту – місяців 16, не більше. До його реалізації буде залучено щонайменше 15 фахівців, із них - шість професорів, докторів наук.

Університет має потужні наукові ресурси, які, власне, й допомогли вибороти фінансування проекту у важкій конкуренції з іншими закладами вищої освіти України і навіть з Академією наук. Вартість роботи складає 1,7 млн.грн. А це – визнання найсуворіших експертів і висока оцінка досвіду й напрацювань його науковців з боку уряду країни.