2020-09-09

Нафтогаз презентував стратегічні напрями для збільшення запасів вуглеводнів

Група Нафтогаз представила прем’єр-міністру України Денису Шмигалю стратегічні напрями і проекти видобутку природного газу. Учасниками обговорення також стали керівники міністерств, інших центральних органів влади і народні депутати України.

Група Нафтогаз працює над збільшенням ресурсної бази за рахунок розвідки нових ділянок, отриманих на конкурсах та аукціонах, а також за рахунок розкриття потенціалу нових проектів.

Група Нафтогаз, як державна компанія і лідер газовидобувної галузі, готова реалізовувати пілотні проекти в нових напрямках видобутку і знижувати їх ризики для всього ринку. Зокрема, учасникам зустрічі презентували перспективи освоєння глибоких горизонтів, покладів нетрадиційного газу у щільних породах та Чорноморського шельфу.

Проте галузь потребує також рішень від держави — підписання угод на розподіл продукції, конкурси за якими були проведені понад рік тому, запровадження стимулюючої ренти для видобутку газу щільних порід, відкриття доступу надрокористувачам до Чорноморського шельфу, а також до низки великих високопотенційних площ на суші. Важливо також продовжити дію стимулюючої ренти для видобутку з традиційних покладів газу, спростити дозвільні процедури.

«Для України власний газовидобуток має стати основою енергонезалежності. Сьогодні ми маємо безперешкодний доступ до ринку газу ЄС, що також сприяє диверсифікації джерел енергоносіїв. Але на нарадах у Президента ми неодноразово порушували питання підвищення власного видобутку. Треба провести відповідну розвідку, закінчити вже частково виконані розвідувальні плани та оперативно почати видобуток. Зі свого боку уряд докладає для цього максимум зусиль, розраховуємо також на відповідні законодавчі ініціативи народних депутатів. Впевнений, спільно нам вдасться провести необхідні роботи та швидко підвищити енергонезалежність України», — повідомив Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

«Україна має перспективи, щоб перейти від стагнації до зростання видобутку. Та нові напрями і проекти, які можуть забезпечити такий результат, несуть у собі значні ризики, потребують значних інвестицій, нових технологій і експертизи. Ми, як компанія, що захищає інтереси України, готові брати на себе відповідальність, досліджувати і відкривати ці можливості для всієї галузі і для країни. Але їх успішна реалізація потребує проактивної позиції з боку держави, нашої спільної роботи», — зазначив Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України».

«Збільшувати видобуток власного газу потрібно, це ключова умова для енергонезалежності України. Маючи профільну освіту та працюючи багато років у видобувних компаніях, я з впевненістю можу сказати, що українські надра мають потенціал. Зокрема, глибокі горизонти вже розробляються і державною і приватними компаніями. Профільний комітет Верховної Ради готовий підтримувати перелічені ініціативи та долучатися до вирішення регуляторних питань аби стимулювати зростання українського видобутку», — прокоментував Олег Семінський, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.