2006-02-28

Національна енергетична стратегія - екзамен на незалежність

25 лютого Юрій Єхануров перебував з робочою поїздкою на Полтавщині.

Як зазначив глава уряду, Полтавська область остання з-поміж тих регіонів, у яких він побував останнім часом у зв'язку з вивченням багатьох чинників для розробки конкретного проекту енергетичної стратегії України. Що потреба в такій програмі назріла, всі переконалися після конфліктних переговорів щодо закупівлі природного газу з зарубіжних країн.

Чому саме в Полтавській області керівник уряду проводив підсумкову нараду з питань розвідки, ліцензування, видобування та переробки вуглеводнів? Тому, що в цьому регіоні діє один з найпотужніших нафтогазових комплексів, а надра області багаті на поклади вуглеводнів. Їхні розвідані запаси становлять близько 600 мільйонів тонн. При сьогоднішніх темпах видобутку, - а це близько 7,5 мільярда кубічних метрів газу та понад 1 мільйон тонн нафти з газовим конденсатом на рік, - цих запасів вистачить на 60-70 років.

Але у нафтогазовій галузі є проблеми, які стримують її успішний розвиток. Однією з них є вкрай недостатнє фінансування з державного бюджету геологорозвідувальних робіт, що негативно позначається на розвитку сировинної бази. Зокрема, у 2005 році на це було виділено 12,8 мільйона гривень, що становило лише 3,8 відсотка від загальних обсягів фінансування геологорозвідувальних робіт. Не менш гострою є проблема затримок з видачею ліцензій на користування нафтогазоносними надрами та продовження терміну їх дії. Усі бачать, що така процедура оформлення права на видобуток корисних копалин є надто гальмівною. При неухильному дотриманні усіх приписів, визначених законодавством, вона займає в середньому 22 місяці.

Юрій Єхануров навів факти того, як починаючи з другої половини 2004, а особливо в листопаді та грудні, ліцензії на видобуток нафти і газу масово видавалися людям, необізнаними в цій галузі.

- Частину матеріалів з розслідування про ганебний перерозподіл у сфері газонафтодобування ми надрукували в газеті "Урядовий кур'єр", - розповів Ю.Єхануров. - Але пішли категоричні погрози урядовцям, слідом за чим Верховна Рада прийняла дивне рішення про відставку уряду. Але незважаючи на будь-які погрози, я обіцяю, що справу викриття ганебних злочинів ми доведемо до кінця і обнародуємо ці факти з усіма конкретними прізвищами, з поясненням того, як підривалася енергетична потужність України. Адже жоден з новоявлених власників ліцензій на видобуток вуглеводнів насправді донині так і не розпочинав видобувати їх. Мені байдуже, хто стоїть за прізвищами власників, отоварених ліцензіями, байдуже й те, у партіях якого кольору перебувають ті "впливові люди". Головне, щоб у державі збільшився видобуток газу хоч би у півтора раза. І якомога швидше. Чекати одинадцять місяців ми не можемо, не маємо права перед суспільством. І хоч би якими сильними були на "найвищих верхах" корупційні зв'язки діловарів, бажаючих поживитися за рахунок народного добра, ми ці гордієві вузли розрубаємо, розчистимо авгієві конюшні в цій галузі.

Відповідаючи на запитання, як уряд намагається зменшити залежність держави від дороговартісних закупівель нафти та газу з-за кордону і стимулювати виробництво місцевих енергоносіїв та їх економічне витрачання, Юрій Єхануров розповів, що в розробці стратегічної програми національної енергетичної незалежності уряд уважно вивчає усі варіанти збільшення енергетичного потенціалу держави, а також найбільш раціонального його використання. Враховуються також варіанти розробки та створення енергетичних об'єктів малого масштабу і більш децентралізованих, ніж так звані звичні велетні (надпотужні ГЕС з масивними дамбами, гіпертрофованого розміру теплоцентралі потужністю на півміста). Прикладом може служити встановлення автономних ефективних котлів для обігріву житла - один на багатоповерховий будинок, або й того простіше, один лише на одну квартиру. Адже не потрібно величезних затрат на спорудження багатокілометрових дороговартісних магістральних теплопроводів, на створення високого тиску в магістралях для подачі цього тепла на великі відстані. До того ж від високого тиску теплопроводи розриваються і вимагають великих коштів для ремонту.

Переваги автономних систем опалення очевидні і особливо переконали всіх під час рятувальних робіт в Алчевську та в інших містах, де зима перетворилася на стихійне лихо.

- Нам не треба забувати про такі зими, - нагадав керівник уряду. - Сьогодні питання збільшення виробництва усіх видів енергоносіїв та ощадливого їх використання, як ніколи, вийшли на рубежі першочергових завдань. Нам усім треба враховувати, що національна стратегічна енергетична програма, особливо у розділі енергозбереження, є не лише проблемою уряду, а повинна стати турботою кожного українця. У своєму добробуті ми повинні бути більш ощадливі, і тут нам особливо варто вчитися у європейських народів. Вони живуть багатше ще й тому, що більш ощадливі у витрачанні енергоносіїв.