2005-03-17

На місці кар’єру – відпочинкова зона

Керівники та науковці Жидачівського району обговорювали проект ліквідації сірчаного кар’єру в селі Подорожнє.

Видобування сірки кар’єрним методом на гірничодобувному комбінаті цього населеного пункту припинили ще в 1993-1994 роках. Тож на місці утвореної ями пропонують зробити рекреаційну зону з озером.

В обговоренні взяли участь заступник  голови Львівської обласної ради Тарас Федак і голова комісії із земельних ресурсів та адміністративно-територіального устрою Ярослав Янишин. Було зазначено, що існує декілька проектів створення ландшафтного парку “Подорожнє”, повідомила “Газету” прес-служба Львівської обласної ради.

Ще торік голова Жидачівської райради Роман Балицький звернувся до профільних комісій облради з проханням відшкодувати районному бюджету втрати від звільнення держпідприємства з видобутку сірки “Подорожненський рудник” від сплати земельного податку. Облрада підтримала ініціативу та звернулася з відповідним поданням до бюджетного комітету ВРУ та Кабміну, кошти мали відшкодувати у формі державної субвенції на суму 750 тис. грн.

За словами Тараса Федака, “села району суттєво втрачають фінансування через ненаповнення місцевого бюджету. Тому ще минулого року ми зверталися до голови бюджетного комітету Петра Порошенка з проханням компенсувати району втрати”.

Як заявив голова земельної комісії облради Ярослав Янишин, “питання  вже отримало позитивне рішення на засіданні комісії 28 січня цього року. Всі документи скеровано до ВРУ та Кабміну. Сподіваємося, що компенсаційні кошти для району закладуть у цьогорічний відкорегований бюджет. Сьогодні голова бюджетної комісії облради перебуває в Києві, де подасть і це питання на розгляд Бюджетного комітету ВР”.

Ситуацією, що склалася довкола Подорожненського рудника, обурені мешканці навколишніх сіл, де через недофінансування не прокладено газу та немає грошей на ремонт доріг. “Видобування сірки було основним прибутком району, а коли виробництво зупинили й держпідприємство не сплачує земельного податку, ми не маємо джерел наповнення районного бюджету. Вже сьогодні борг цього держпідприємства становить 1,5 млн. грн. Запропонована компенсація в розмірі 750 тис. грн. могла б покращити ситуацію. Прикро, що ці гроші вимагаємо вже декілька років. Щодо закриття рудника існує п’ять постанов Кабміну (на чолі з колишніми керівниками), але жодної не виконано. Сподіваємося, що цього року району нарешті повернуть кошти”, – сказав голова Жидачівської райради Роман Балицький.