2005-04-20

На місці кар’єрів будуть озера

За словами голови правління ВАТ “Гірхімпром”, академіка АГНУ Івана Зозулі, невдовзі на Львівщині з’явиться п’ять нових озер. Їх створять на місці колишніх кар’єрів.

Замість Яворівського сірчаного кар’єру постане Яворівське озеро (об’ємом до  195 млн. кубічних метрів), на місці Роздольського кар’єру створять аж три водойми: Чисте, Середнє та Глибоке озера, а на місці Подорожненського сірчаного рудника – Велике Подорожненське, глибиною до 90 м. Воно має стати найглибшим озером в Україні.

“Газета” звернулася до пана Зозулі, аби з’ясувати доцільність появи на Львівщині такої кількості озер і довідатися, на які кошти їх створюють. Академік зазначив, що створення озер фінансує Міністерство промислової політики, яке щороку виділяє 20-23 млн. грн. на гірничо-хімічні підприємства Львівщини. Щодо доцільності, то тут альтернативи просто не існує. Оскільки на територіях, де 45 років із-під землі добували корисні копалини та викопано глибокі ями, це питання можна вирішувати двома шляхами: або знову засипати землею, або залити водою. Якщо засипати, то на тих місцях, звідки братимуть землю, також утворяться ями. Тому, очевидно, доцільнішим є створення  водойм. Цікаво, що на березі новоутвореного Яворівського озера в селі Вільшаниця, глибина якого нині вже сягає 60 м, колись існував цвинтар, який ось уже два роки переносять в інше село. Як повідомив пан Зозуля, три чверті його вже перенесли. Затоплення цього озера водою триватиме ще два роки, Чисте, Середнє та Глибоке озера в Роздолі затоплюватимуть упродовж трьох-чотирьох років, а Велике Подорожненське озеро – ще довше.

На запитання “Газети”, чи постануть колись біля цих озер місця відпочинку, Іван Зозуля відповів, що в майбутньому вони планують окультурити ці сплюндровані землі.