2004-08-23

Молоді дослідники глибинних горизонтів

Важко повірити, що за умови масового безробіття, коли диплом про вищу чи середню спеціальну освіту не є гарантією працевлаштування, у трудових колективах хтось особливо опікуватиметься молодими спеціалістами. Позаяк у більшості новостворених фірм і компаній ніхто не дозволить собі необачливого ставлення до молодих і недосвідчених, а розмова з новачками коротка й категорична - "не вмієш - можеш іти, у нас не дитячий садочок, щоб розуму навчати". Така недалекоглядність спостерігається там, де не дбають про завтрашній день, не думають про те, хто візьме на себе функцію керівника, організатора.

У дочірній компанії "Укргазвидобування", де працювати і престижно, і вигідно матеріально, і де традиційно всі тримаються своїх посад і не має звичної для інших галузей плинності кадрів, роботі з молоддю приділяють серйозну увагу. Такий підхід продиктований складністю поставленого завдання - сприяти енергетичній незалежності України. Подолати занепад галузі, компенсувати обсяги природного спаду й стабілізувати видобуток сировини вдалося за рахунок введення в дію нових свердловин і родовищ, інтенсифікації видобутку газу, збільшення обсягів пошуково-розвідувального буріння. Висока наукомісткість підприємств газового комплексу вимагає відповідно високого рівня інженерно-технічних працівників, вік кожного четвертого з яких не перевищує 30 років. В "Укргазвидобуванні", де особливо цінується досвід, спостерігається процес старіння кадрів, особливо керівного складу: потрібно кілька років, щоб підготувати надійну заміну, і новачки зуміли поповнити багаж теоретичних знань практичним досвідом. Власне тому, аби стимулювати свіжу інженерну думку, сміливий пошук у дочірній компанії не занедбали, а навпаки - реанімували діяльність ради молодих спеціалістів. Не відмовились і від ще однієї доброї традиції - проведення конференцій молодих спеціалістів. У роботі третьої конференції, яка проходила у Львові, окрім 145 молодих фахівців - авторів 117 поданих на огляд-конкурс на кращу науково-технічну та економічну розробку, взяли участь керівники компанії, підприємств, організатори виробництва, науковці. Ті, хто допомагає новачкам адаптуватись у новому середовищі, які спрямовують їх інженерно-технічний пошук.

А проявити творчу ініціативу, ділові якості у дочірній компанії "Укргазвидобування", зазначив у виступі на конференції заступник генерального директора компанії Богдан Малярчук, молодим спеціалістам можливість надається. За три останні роки на керівні посади тут призначено 133 молоді фахівці.

Що працювати на підприємствах газового комплексу вигідно - свідчать дані офіційної статистики. І навіть новачків тут чекає непогана заробітна плата. За кошти компанії здобувають освіту 144 працівники, п'ятеро кращих студентів окрім того отримують стипендії, розв'язується проблема забезпечення молодих фахівців власним житлом. Ключі від помешкань лише цього року вручено 17 молодим працівникам. При потребі на придбання житла надаються кредити. Це, звісно, є добрим стимулом для професійного росту.

Водночас, керівники компанії і структурних підрозділів занепокоєні пасивністю молодих спеціалістів, котрі не проявляють зацікавленості у професійному зростанні, вдовольняються робітничими посадами, тоді як могли б претендувати на відповідальні - із 320 випускників навчальних закладів трьох останніх років на робочих посадах працює понад 170 молодих спеціалістів. У цьому, здавалося б, немає нічого дивного - з робітничих посад розпочинають всі, таким чином , наприклад, тільки в БУ "Укрбургаз", за словами директора Михайла Яворського, сформувались десятки династій буровиків, якби, пройшовши добру школу гарту, не зупинялось їх професійне зростання і становлення в ранзі керівників виробництва.

Немало з тих, хто відмовляється від відповідальних посад, пояснюють це небажанням змінювати місце проживання; окремих цілком задовольняють загалом високі робітничі зарплати. Тобто вони керуються лише потребами нинішнього дня попри свої загалом непогані потенційні можливості. Тому серйозну увагу рада молодих спеціалістів приділяє саме категорії працівників, від активної позиції яких залежить і стан справ компанії, і достаток їхніх родин.

Втім, як підтверджує досвід, не у всіх колективах охоче беруть на роботу дипломованих випускників навчальних закладів. Так, наприклад, трапляються випадки, коли відмовляються приймати на роботу вихованців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, натомість зараховують тих, хто не має спеціальної освіти, і відтак на їх підготовку затрачається час і кошти. Якими мотивами керуються такі керівники, зрозуміти важко, бо на Заході до диплома цього вузу ставляться з довірою, а випускники - рівноправні учасники на ринку праці світу і успішно працюють на різних континентах.

Для молодих амбітних і активних, розумних і працьовитих в "Укргазвидобуванні" - добра перспектива. З їхнім прагненням і вмінням мислити і працювати по-новому пов'язують не тільки можливості професійного росту кожного, а й виробничо-фінансовий стан компанії, стратегічне завдання якої щодо забезпечення паливно-енергетичної безпеки держави зорієнтоване на видобуток вже наступного року 14,5 мільярда метрів кубічних газу і 20 мільярдів у 2010 році. Що є цілком реальним для ДК "Укргазвидобування".

Для забезпечення ефективності пошукових робіт з початку року на проведення сейсморозвідувальних робіт й тематичні дослідження виділено 26 мільйонів гривень. А щоб освоїти глибинні горизонти в наш час недостатньо старих дідівських методів, потрібні нові, сучасні технології. Стати їх дослідниками цілком під силу молодим.