2005-04-14

Мойнакам повернуть цілющість

Влада Євпаторії нарешті заходилася рятувати відоме здавна лікувальне озеро Мойнаки, яке свого часу принесло 2,5-тисячолітньому місту славу ефективного грязевого курорту.

Останніми роками солоність води тут неухильно зменшувалася, відповідно й погіршувалися лікувальні властивості унікальної природної оздоровниці. Після багаторічних дискусій про шляхи порятунку занедбаних Мойнак до справи відродження цілющості озера залучили фахівців Державного проектно-пошукового інституту Кримгіпроводгосп. Учені запропонували звести на озері дамбу, яка відділить східну частину площею майже 15 гектарів від решти плеса. Тут солоність води доведуть до 130-150 грамів на літр, що дасть змогу відновити його лікувальні властивості. Частина озера, після спорудження скидного каналу для відведення підгрунтових і дощових вод, під дією сонця теж відновить свою високу солоність до необхідної лікувальної кондиції.

Євпаторійський міськвиконком на виготовлення проекту Повернення колишньої лікувальної слави курорту виділив понад 150 тисяч гривень, щоб почати порятунок озера Мойнаки й однойменної грязелікарні вже найближчим часом. А сесія міськради ухвалила рішення: взяти цілюще озеро до комунальної власності. На базі грязелікарні господарі міста-курорту й медики провели розширене засідання курортної ради, на якому розглянули питання більш повного використання в Євпаторії потенціалу Мойнак у процесі відновного лікування та реабілітації хворих. Адже Національний дитячий курорт має можливість запроваджувати у практику найдосконаліші методики лікування ще ширше, оскільки активно співпрацює з багатьма не лише вітчизняними медичними світилами, а й з інститутами та університетами. Тож не випадково саме на давно відомому своєю цілющістю євпаторійському узбережжі (яке, за висловом римського історика Плінія Старшого, складають землі, що виліковують рани) на основі нових методів грязелікування розширюється ефективне оздоровлення дітей і підлітків з ревматичними захворюваннями, ураженнями опорно-рухового апарату, нервової системи, реабілітують юних і дорослих мешканців регіонів і зон, які зачепило чорнобильське лихо.

Нині доведена на практиці й висока ефективність грязелікування при отоларингологічній патології, захворюваннях органів дихання, шлунково-кишкового тракту, шкіри, для відновлення процесів регуляції при серцево-судинній патології тощо.

Проте гостям Євпаторії варто знати і про протипоказання до застосування лікування грязями, мулом і глиною, які добре відомі лікарям-курортологам. Ці процедури мають тривалий і потужний вплив на організм. Тому таке лікування має призначати лише лікар-фахівець з урахуванням особливостей стану здоров'я кожного хворого.

Євпаторійський курорт вигідно вирізняється сприятливими кліматичними умовами, грязелікування ефективне тут у всі пори року, його надають у більшості оздоровниць курорту. Тож на основі півторастолітньої грязелікарні Мойнаки мають створити загальнокурортний центр реабілітації. Лікувальний процес відбуватиметься із застосуванням грязевих процедур, мінеральних ванн, басейнів, лікувальних душів, тренажерів, саун, сучасних методик фізіотерапії... Уже невдовзі буде створено й мойнакську стежку здоров'я, відновлено бювети мінеральної води. Розвиток діагностичного й консультативного центрів забезпечить залучення вчених і провідних фахівців необхідних профілів. Заплановано тут і сімейне лікування та відпочинок. Планують запровадити відновно-лікувальні й реабілітаційні тури, консультативно-діагностичні прийоми, а також розширити контакти з окремими науковими закладами і факультетами медичного профілю.

Крим.