2011-03-30

Мінприроди розробило проект Методики визначення збитків внаслідок порушення законодавства про надра

Мінприроди розробило проект Методики визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про надра, що виноситься на громадське обговорення.

Розроблення Методики обумовлено тим, що у процесі господарської діяльності деякі суб’єкти господарювання та фізичні особи, порушуючи вимоги законодавства про використання та охорону надр, несуть лише адміністративну відповідальність за скоєні порушення, а відсутність механізму нарахування збитків дозволяє їм уникати відповідальності в частині відрахування шкоди, яка завдана державі та навколишньому природному середовищу. Зазначена Методика встановлює процедуру визначення розмірів шкоди, заподіяних державі суб’єктами господарювання та фізичними особами в процесі їх діяльності, внаслідок порушення законодавства про використання та охорону надр та встановлює основні вимоги щодо порядку визначення заподіяних збитків і застосовується при здійсненні державного контролю у галузі раціонального використання та охорони надр.

Прийняття наказу буде сприяти охороні та раціональному використанню надр, підвищенню ефективності здійснення державного контролю за їх використанням та охороною.

Міністерство екології та природних ресурсів України