2020-06-03

Міненерго планує стабілізувати роботу СхідГЗК

Міністерство енергетики та захисту довкілля України розробить план зі стабілізації ситуації і підвищенню ефективності роботи “Східного гірничо-збагачувального комбінату” (СхідГЗК) спільно з представниками держпідприємства і галузевими профспілками.

Відповідно до прес-релізу міністерства, проблеми з боргами з заробітної плати і спожитих енергоносіїв виникли у СхідГЗК через відсутність оплати виробленої держпідприємством продукції НАЕК “Енергоатом”.

СхідГЗК в 2019 році скоротило виробництво уранового оксидного концентрату (УОК) на 32,1% (на 378,6 тонни) в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року – до 800,9 тонни. Низький показник виробництва пов’язаний з вимушеним простоєм частини підрозділів підприємства в листопаді-грудні, уранове виробництво було запущено 8 січня.

У січні-квітні 2020 року виробництво концентрату урану ДП склало 301,5 тонн.

СхідГЗК – єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди. Щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво ДП “СхідГЗК” становить близько 1 тис. тонн.

OilPoint раніше повідомляв, що Центральний апеляційний господарський суд Дніпра стягнув 20,9 млн грн з ДП “СхідГЗК” на користь ДП НАЕК «Енергоатом» за несвоєчасну поставку уранового оксидного концентрату.

25 листопада «СхідГЗК» уклав договір терміном на 6 років на постачання уранового оксидного концентрату з ДП НАЕК «Енергоатом».

Раніше, Мінекоенерго хотіло приєднати ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» до НАЕК «Енергоатом», але на початку листопада 2019 року відмовилося від цих планів.