2020-06-19

Конкурс на шельфі зараз неможливо провести – голова Нафтогазу

Новий конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки «Дельфін» на шельфі Чорного моря на підставі угод про розподіл продукції (УРП) через об’єктивні проблеми зараз неможливо провести.

Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв у ході hard talk дискусії «Нафтогаз. Що далі?» в четвер.

Голова «Нафтогазу»  аргументував це негативним досвідом з підписанням девяти угод про розподіл продукції (УРП), який досі не завершений.

«Пройшов вже майже рік – договори (ред. УРП) не підписані,  консенсусу немає. Досі йдуть важкі баталії щодо юридичних аспектів цих договорів… Зважаючи на це, очікувати на швидке підписання будь-яких контрактів на шельфі нереально» , – повідомив Андрій Коболєв. 

Натомість голова «Нафтогазу» пропонує підійти до конкурсу на шельфі іншим чином: дати можливість «Нафтогазу» провести сейсміку на шельфі перед проведенням основного конкурсу.

«Ми, як державна компанія,  маємо бути тим інструментом, який зменшить ризики для потенційних міжнародних партнерів. Якщо бажання в них не буде зайти на конкурс, то ми вже самі будемо вирішувати що з цим робити», – повідомив Коболєв.

Нагадаємо, на початку липня 2019 року уряд схвалив результати УРП-конкурсів щодо дев’яти вуглеводневих ділянок: «Укргазвидобування» (УГВ) в союзі з канадською Vermilion здобуло перемогу по Балаклійській та Іванівській ділянках, УГВ – по Берестянській і Бузовській, «Укрнафтобуріння» – по Русанівській, американська Aspect Energy – по Варвинській, «ДТЕК» – по Зінківській, «Гео Альянс»– по Софіївській, «Західнадрасервіс» – по Угнівській.

Також OilPoint повідомляв, що Кабінет міністрів 12 квітня 2019 року оголосив конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки «Дельфін» на шельфі Чорного моря на умовах УРП. Заявки на участь подали чотири компанії: американська Trident Acquisitions Corp, американська Frontera Resources Corporation, якій належить ініціатива про розробку ділянки «Дельфін» по УРП, підконтрольне Державній нафтовій компанії Азербайджанської республіки (SOCAR) Caspian Drilling International Ltd. і одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні “Укрнафтобуріння».

У вересні Кабмін скасував свою ж постанову про запуск УРП-конкурсу з шельфового ділянці “Дельфін".