2019-11-08

Комплексний моніторинг для попередження забруднення довкілля - основа безпеки розробки надр

5 листопада у Києві відбулася IV Київська конференція з сучасних методів буріння і збільшення видобутку нафти і газу «БУРІННЯ. ІНТЕНСИФІКАЦІЯ. ЕКОЛОГІЯ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ» в рамках ІV міжнародної спеціалізованої виставки «НАФТОГАЗЕКСПО-2019». Про це GEOnews.com.ua повідомила прес-служба ПрАТ «НАК» Надра України».

Дочірнє підприємство ПрАТ «НАК» Надра України» «Укрнаукагеоцентр» на конференції представив директор департаменту екології, гідрогеології, вивчення та прогнозу термобаричних умов Микола Скирда із доповіддю «Попередження на ранніх стадіях можливих забруднень навколишнього природного середовища на об'єктах нафтогазовидобувного комплексу та особливості вирішення дискусійних питань шляхом проведення роз'яснювальних робіт з громадськістю».

З огляду на важливість цього питання, на базі ДП «Укрнаукагеоцентр» створена екологічна служба по проведенню комплексного екологічного моніторингу для оцінки початкового (фонового) та поточного (фактичного) стану об’єктів нафтогазовидобувного комплексу на всіх етапах проведення геологорозвідувальних і видобувних робіт. Початкові заміри необхідні, щоб в подальшому мати базу для зіставлення ступеня забруднення.

— За період проведення екологічного моніторингу довкілля фахівці ДП «Укрнаукагеоцентр» виявляли і значні випадки забруднення бурових ділянок, пунктів збору і підготовки продукції та інших об’єктів видобутку нафтогазового комплексу, але в оперативному порядку ми інформували відповідні служби надрокористувача, розробляли рекомендації та завчасно попереджали забруднення довколишньої території. Також бувають випадки, коли громадськість необґрунтовано звинувачує надрокористувачів у забрудненні території внаслідок діяльності нафтогазовидобувних підприємств. Тому спеціалісти ДП «Укрнаукагеоцентр» проводять роз’яснювальну роботу серед місцевого населення в рамках громадських слухань, — розповів М. Скирда. А основою безпечності розробки надр є проведення комплексного екологічного моніторингу для попередження забруднення довкілля, зазначив доповідач.