2019-03-15

Китайські компанії готові співпрацювати з Україною в реалізації нафтогазових проектів

13 березня у Міненерговугілля проведено зустріч з дочірньою компанією «Great Wall Drilling Company» (GWDC) Китайської державної нафтової компанії (CNPC) з метою налагодження взаємовигідного співробітництва щодо залучення інженерного та технічного сервісу в нафтогазову сферу на території України.

Юрій Вялик, начальник відділу реалізації державної політики в нафтогазовій сфері Управління нафтогазового комплексу, ознайомив із показниками нафто- та газовидобування в Україні. Зокрема, підкреслив, що на кінець 2018 року балансові запаси газу в Україні становили близько 900 млрд куб. м.

Нерозвідані ресурси сягають 5 трлн куб. метрів. З огляду на це, згідно з Енергетичною стратегією України до 2035 року та прийнятою Концепцією розвитку газовидобувної галузі, Україна зможе не тільки забезпечити себе власним газом, а й імпортувати до інших країн.

Для збільшення газовидобутку вжито низку заходів, серед яких – внесення змін до законодавства, проведення прозорих аукціонів на отримання спеціальних дозволів на видобування, залучення інвестицій в угоди про розподіл продукції. Крім того, зменшено рентні платежі за видобування природнього газу з нових свердловин. «Україна зацікавлена в нових технологічних рішеннях, інтенсифікації процесу видобування з метою виконання планів щодо збільшення видобутку природного газу», - підкреслив Ю. Вялик.

Китайська сторона повідомила про наміри співпрацювати з Україною, активно надавати послуги від проектування свердловин, буріння і бурових послуг до закінчення свердловин, проведення їх капітальних ремонтів.

Зокрема, однією з послуг є каротаж роботи і випробування свердловин на основі практичного поєднання передових технологій. Комплексна інтерпретація даних, отриманих в результаті цих операцій, пропонує рішення для різних геологічних завдань.

Компанія заявила про готовність брати участь у розробленні нафтових та газових пластів, свердловин та комплексному управлінні проектами розроблення родовищ нафти і газу. Слід зазначити, що компанія виконує роботи у 27 країнах світу на різних нафтогазових родовищах, серед яких буріння і капітальний ремонт свердловин, надання комплексно-інтеграційних послуг, розвідка та видобування нафти та газу тощо. Сторони висловили сподівання на плідну співпрацю в нафтогазових проектах, які сприятимуть економічному розвитку України.

У зустрічі взяли участь також державні експерти Директорату викопних видів палива - Олексій Тірошко та Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції - Андрій Кравчук.