2004-08-25

Кар'єр - прелюдія кар'єри

У суперечці навколо Комсомольського рудоуправління на Донбасі крапку має поставити свинець?

Уперте економічне змагання за право володіти промисловим кар'єром поміж Маріупольським металургійним комбінатом імені Ілліча та так званим "донецьким угрупованням" (див. "УМ" за 10 жовтня ц.р.), можливо, має зовсім несподіване підгрунтя, про яке широкий загал донедавна навіть не здогадувався.

Як заявив днями у Донецьку керівник Приазовської геологічної комплексної експедиції Анатолій Гребенюк, його організація нині завершує оконтурення унікального родовища поліметалічних руд, виявленого в масиві вапняку, що його розробляє саме Комсомольське рудоуправління в Старобешівському районі Донецької області. Рудне тіло потужністю кількадесят метрів розташовується на глибині, яка дає змогу використовувати найдешевший відкритий спосіб видобутку. Вона вміщує хімічні сполуки свинцю та цинку в концентраціях, які у багато разів перевищують середні показники найвідоміших світових родовищ. Слід зазначити, що Україна сьогодні практично не має власних мінеральних ресурсів для продукування цих дефіцитних кольорових металів, внаслідок чого вимушена переробляти брухт та застосовувати недешевий імпорт.

За словами Анатолія Гребенюка, поліметалічна руда нового родовища також вміщує понад 50 грамів срібла на кожну тонну та кількадесят рідкоземельних елементів, що може суттєво підвищити рентабельність майбутньої розробки знайдених покладів.