2004-08-24

Іранські шахти в Донбасі

У Попаснянському районі виявлено стародавню шахту з видобування мідної руди, яку фахівці датують XV століттям до нашої ери. Розпочавши розкопки, археологи знайшли жертовне поховання тварини та останки давнього шахтаря. Як показав вуглецевий аналіз, вони пролежали у землі майже 3,5 тисячі років. Учені гадають, що розробкою шахти в цьому місці займалися давні іранці, котрі мешкали на території нинішнього Донбасу. Шахту побудовано за всіма правилами і, на думку вчених, вона є не менш унікальною, ніж знамениті копальні царя Соломона.

На міжнародному семінарі гірничої археології, що недавно відбувся, вчені прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів з проханням підтримати подальші роботи цієї експедиції, бо в Україні немає аналогів цій знахідці.

Кам'яний "букет"

У селі Волнухине Лутугинського району на Луганщині виявлено пісковик з відбитками флори кам'яновугільного періоду. На поверхні знайденого пласта збереглися відбитки гігантських рослин, котрі мільйони років тому росли на території області. Зокрема, добре помітні обриси древнього хвоща. Розмір пісковика - майже 30 метрів. Таких пластів різного розміру в області чимало. Найбільшою вважають геологічну пам'ятку "Королівські скелі" у Свердловському районі, розміри якої сягають майже 100 метрів. Щодо нової знахідки, то з неї хочуть створити музейний експонат.