2019-01-16

Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні

Діяльність, спрямована на сприяння впровадженню в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) є вже традиційною для планів України в рамках Партнерства «Відкритий Уряд». Адже в межах усіх чотирьох планів, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи із 2012 року, держава брала на себе зобов'язання щодо поступального впровадження ЕІТІ.

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко прокоментувала здобутки щодо впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей за 2018 рік та окреслила плани на 2019 рік.

«Протягом 2018 року Україна продовжила демонструвати прогрес у впровадженні EITI Ukraine/ІПВГ в Україні.

Варто відмітити спільні здобутки Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, Національного секретаріату ІПВГ та громадських організацій і активістів в минулому році:

- 18.03.2018 на засіданні Багатосторонньої групи зацікавлених осіб з питання імплементації в Україні ІПВГ (далі – БГЗО), було затверджено проект Звіту ІПВГ за 2016 рік та 22.05.2018 його опубліковано на сайтах Міненерговугілля, ІПВГ в Україні та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (сайт data.gov.ua за лінком https://goo.gl/reeMKy).

- Розпочато роботу над підготовкою четвертого звіту ІПВГ, у якому будуть міститись дані за 2017 рік.

- Командою Міненерговугілля узгоджено із Світовим банком можливість фінансування Звіту за 2017 рік.

- Погоджено із Світовим банком та БГЗО технічне завдання для незалежного адміністратора щодо підготовки Звіту за 2017 рік.

- Шляхом проведення відкритого конкурсу 11.10.2018 обрано компанію -незалежного адміністратора для підготовки Звіту за 2017 рік.

- 18.09.2018 схвалено Закон України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» № 2545-VIII та розпочато роботу над його реалізацією.

- Отримано згоду Світового банку на продовження дії Гранту на реалізацію Проекту підтримки впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) до кінця 2019 року, що дало можливість забезпечити безперервну роботу фахівців Секретаріату ІПВГ в Україні до 31.12.2019.

- Робота з нашими важливими партнерами GIZ Ukraine, Міжнародним фондом «Відродження» із впровадження ІПВГ, щодо підтримки регіонального компоненту, комунікаційної частини та інших важливих напрямків.

- Початок переговорів зі Світовим банком щодо можливість фінансування звіту ІПВГ за 2018 рік. Процедура відбору незалежного адміністратора для підготовки Звіту за 2018 рік розпочнеться незабаром і триватиме паралельно із підготовкою Звіту за 2017 рік.

Наразі робота триває. У 2019 нас чекає:

1. Організація і проведення в Києві засідання Міжнародного правління ІПВГ високого рівня за участі країн-учасниць ІПВГ, що планується провести у період 26 – 28 лютого 2019 року. Спільно з МЗС та Національним секретаріатом ІПВГ будемо працювати над сприянням в організації візиту в Україну співробітників Міжнародного секретаріату ІПВГ, членів Правління ІПВГ та міжнародних експертів, які братимуть участь у засіданні. Вже вирішено багато технічних питань. Підготовка триває.

2. Публікація звіту за 2017 рік. Незважаючи на те, що шляхом проведення відкритого конкурсу обрано компанію - незалежного Адміністратора для підготовки звіту ІПВГ за 2017 рік, тільки нещодавно завершились складні контрактні переговори, які мали кілька етапів. Результати з відбору незалежного адміністратора будуть найближчим часом розглянуті на засіданні БГЗО. Після цього буде підписано контракт.

3. У рамках реалізації Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» оновлюємо склад БГЗО - відтепер її головою за посадою є Міністр енергетики та вугільної промисловості. Склад формується на паритетних засадах із представників органів державної влади, підприємств, що провадять (статутну) діяльність з видобутку корисних копалин, та громадських організацій, заінтересованих у реалізації Ініціативи прозорості видобувних галузей. Плануємо найближчим часом завершити узгодження оновленого складу.

4. І ще одне. Нам дійсно складно з ювелірною точністю планувати свою операційну діяльність на значний час наперед, і ми не знаємо, коли саме буде підготовлено звіт за 2019 рік (але виключно у строк, визначений законом!). Але точно знаємо, що це буде складний рік, коли одночасно будуть готуватись два звіти - за 2017 та 2018 роки! Наздоганяємо)! Нагадаю, що звіт за 2018 рік уперше міститиме дані у розрізі проектів. Тобто, з метою імплементації Закону ми розробляємо нові шаблони звітності для звіту за 2018 (вони врахують попроектне звітування), а також незабаром розпочнемо розробку підзаконних актів на виконання Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях, до обговорення якої запросимо бізнес і громадськість (як завжди).

Ми впевнені, що спільними зусиллями фахівців органів державної влади, підприємств, що провадять діяльність з видобутку корисних копалин, громадських організацій, Національного секретаріату ІПВГ в Україні та наших міжнародних партнерів забезпечимо прозорість в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектору.

В Міністерстві ІПВГ є важливим пріоритетом роботи не лише Секретаріату ІПВГ в Україні, але й Генерального Директорату стратегічного планування та євроінтеграції, дякую Кушнірову Віталію та Віктору Ющенку за професійний підхід».