2004-08-25

І де б зігрілися, якби не смітили?..

У Луганську реалізують унікальний екологічний проект

Повна назва проекту звучить дещо по-науковому - "Зниження парникового ефекту за рахунок утилізації газу метану на Луганському полігоні твердих побутових відходів". Цей полігон упродовж 16 років накопичував тверде (і не дуже) сміття, і тепер, за оцінками фахівців, під його товщею накопичилися буквально промислові поклади так званого звалищного газу або біогазу - суміші приблизно рівних часток метану і двоокису вуглецю. Екологи стверджують, що останній у великих концентраціях в атмосфері спричиняє отой самий парниковий ефект, який загрожує планеті глобальним потеплінням.

Та як би там не було, а коли в луганчан з'явилася можливість отримати додаткові обсяги майже дармового газу, вони нею скористалися. Хоча ще не повністю. Головний асенізатор обласного центру АТЗТ "Протос" спільно з американською фірмою SCS Enginers та Київським науково-технічним центром "Біомаса" отримали Міжнародний однорічний партнерський грант "Еко-Лінкс". На гроші цього гранту було розроблено проект, закуплено обладнання, пробурено три (поки що) свердловини і побудовано систему збирання та спалення звалищного газу. Започаткування "очисної" епопеї не обійшлося без символічного дійства - міський голова Євген Бурлаченко урочисто запалив факел над полігоном.

Муніципали в натхненні від першого успіху, тож зупинятися на цьому не збираються, тим більше що видобувати біогаз на звалищі є цілком можливим упродовж двадцяти років. За словами заступника мера Івана Токаря, якщо видобувати його такими темпами, як тепер, то можна отримати палива в обсязі 8 мільйонів кубометрів щороку. Утім для цього потрібно буде пробурити ще 27 свердловин. Більше того, є просто-таки наполеонівські плани. Зокрема, передбачається збудувати біоелектростанцію потужністю до 2 тисяч кіловат, змонтувати систему опалення теплиць і побутових приміщень, обладнати міні-завод з утилізації трупів тварин. Постало завдання знайти ефективний способ виділити зі звалищного газу більш-менш чистий метан. У цьому випадку його можна буде використовувати в системах побутового газозабезпечення, а також як автомобільне паливо.