2021-02-19

Голова Total: скасуванням інвестицій у видобуток вуглеводнів проблеми не вирішити

Парадоксом назвав виконавчий директор Total Патрік Пуянне думку про те, що проблему зміни клімату можна вирішити тільки за рахунок скасування інвестицій у великі нафтогазові компанії. За його словами, навіть якщо BP, Total і Shell відмовляться від нафти і газу, це нічого не змінить - активи просто будуть продані іншим виробникам, які можуть і не приділяти такої пильної уваги кліматичної порядку. Процес переходу виробників до поновлюваних джерел енергії, про що говорять сьогодні провідні компанії нафтогазової галузі, повинен носити послідовний характер, сказав він в інтерв'ю газеті «Файненшл таймс».

За словами голови Total, наразі спостерігається конкуренція найбільших нафтових корпорацій за все ще дефіцитні ресурси відновлюваних джерел енергії, що призвело до висновку ряду угод зі значно завищеною оцінкою вартості активів «зелених» компаній, що працюють в сфері генерування і використання енергії сонця і вітру. Завищення вартості «зелених» активів, яке нерідко в 25 разів перевищує реальну вартість, сьогодні «просто приголомшує», зазначив Пуянне. 

Проте Total прихильна «зеленій» стратегії розвитку, націленій на зведення до 2050 року викидів парникових газів до нуля. Відображенням прагнення корпорації трансформуватися з нафтогазової в енергетичну став і намір змінити власну назву на Total Energies. Остаточне рішення з цього приводу буде прийнято на загальних зборах акціонерів 28 травня.