2017-10-13

Геологічна інформація буде у відкритому доступі

Держгеонадра розробили проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією» (далі – проект постанови).

«На сьогодні існує нагальна необхідність забезпечення відкритості та прозорості доступу до геологічної інформації, що сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості галузі» - повідомив тимчасово виконуючий обов’язки Голови Держгеонадр Олег Кирилюк.

Проектом постанови передбачається безкоштовний доступ в режимі реального часу до вторинної геологічної інформації шляхом надання у відкрите користування паспортів свердловин, геологічних карт, узагальнювальних геологічних та геолого-економічних оглядів.

Завдяки вільному доступу до геологічної інформації, зросте інвестиційна привабливість галузі. Потенційні інвестори зможуть оцінити перспективи проекту та прийняти рішення про звернення із заявою до Держгеонадр про винесення на аукціон відповідної ділянки.

Власники геологічної інформації повинні лише надати відомству дані про продавця та покупця, складу і обсягу геоінформації.

У результаті спрощення процедури надання геологічної інформації очікується збільшення кількості потенційних покупців геоінформації і відповідно зростання надходжень до Державного бюджету.

«Дані інструменти надають можливості для удосконалення системи державного управління, задоволення потреб та очікувань суб’єктів господарювання, що є ключовим фактором для забезпечення стабільного розвитку країни» - заявив т.в.о. Голови Держгеонадр Олег Кирилюк.