2007-07-17

Газові промисли Прикарпаття: учора, сьогодні, завтра...

Газовидобувну промисловість України започатковано на Прикарпатті - одному з найстаріших нафтогазопромислових районів Європи. Нині його вважають не надто перспективним, але в рамках енергетичної стратегії України й регіону зокрема цей сегмент ринку є дуже важливим. Про це - розмова з начальником газопромислового управління "Львівгазвидобування" Олександром СЕНДЕГОЮ (на знімку).

Із досьє "Голосу України"

Олександр Сендега народився 1953 року на Львівщині. Закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка, за фахом - економіст. Тривалий час працював в органах місцевого самоврядування. З 1986 до 2004 року пройшов посадові щаблі від посад заступника голови райвиконкому до голови облдержадміністрації. Із жовтня минулого року - начальник газопромислового управління "Львівгазвидобування". Нагороджений двома орденами "За заслуги".

- Олександре Степановичу, чимало львів'ян, встановивши в помешканнях сучасні автономні системи опалення, залишили про всяк випадок і старенькі печі, мовляв, в разі чого - можна палити дровами. Всі наші краяни цікавляться ситуацією з голубим паливом, особливо - видобутим у західному регіоні.

- Газопромислове управління "Львівгазвидобування" було створене у 1999 році шляхом реорганізації ДП "Львівтрансгаз" та ДП "Прикарпатрансгаз" і діє як філія ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України". Основними напрямами виробництва є видобуток природного газу, нафти, конденсату, транспортування в межах регіону та відкриття і облаштування нових родовищ. Ми працюємо на території п'яти областей Західної України. Експлуатаційний фонд свердловин нині складається з 400 одиниць. Найбільший рівень видобутку природного газу припадав на 50-60-ті роки, коли Прикарпаття було основним газовидобувним районом не тільки України, а й усього колишнього СРСР. Видобуток тоді становив 48 відсотків від загальносоюзного. У той час - це понад 12 мільярдів кубометрів газу на рік. На сьогодні управління видобуває трохи більш як мільярд кубометрів. Це - немалий ресурс для області, районів, але він дається дедалі важче через виснаження газових покладів, морально застаріле обладнання.

- Чи є прогнози щодо нових родовищ?

- За останні 15 років вишукано 57 перспективних об'єктів і відкрито 30 родовищ нафти і газу. Коефіцієнт успішності становить 0,53, що є досить високим показником для старих регіонів і свідчить про невичерпані перспективи газоносності регіону. Нині в західному регіоні нерозвідані ресурси вільного газу становлять 403,5 мільярда кубометрів, що дає нам можливість розробляти плани освоєння нових родовищ у перспективі. Проте є чимало проблем щодо майбутнього розвитку, стабілізації та нарощування видобутку. По-перше, сьогодні фактично немає фонду підготовлених, тобто паспортизованих структур під пошуково-розвідувальне буріння. Для цього необхідно збільшити обсяги фінансування сейсморозвідувальних робіт до 20-25 мільйонів гривень на рік. Для прикладу, до 2005 року таке фінансування становило близько 1 мільйона гривень. Потрібно переоснастити бурове управління "Укрбургаз" новітнім устаткуванням. Приміром, наші суміжники, Стрийське відділення бурових робіт, працює на верстатах виробництва 50-60-х років. Та, незважаючи на проблеми, ми щороку вводимо в експлуатацію понад десять нових свердловин.

- Олександре Степановичу, процес підготовки до видобутку газу пов'язаний з органами місцевого самоврядування, із громадами. Ці стосунки, як відомо, складаються не просто, бо йдеться про земельні ресурси...

- Під будівництво свердловини треба відвести близько двох гектарів землі. Окремі сільські ради навзаєм висувають різні вимоги, що стосуються соціальної сфери. Зокрема, донедавна ми не могли вирішити проблему буріння свердловин N11 та N12 Комарівського газового родовища на території Підгірцівської сільської ради Стрийського району. Депутати висунули вимогу з ремонту будинку "Просвіти". Наше завдання - забезпечити населення газом власного видобутку, але без рішення сільської ради про відведення землі ми заходимо у глухий кут. Після зустрічі з депутатами вдалося дійти порозуміння, і цьому напевно посприяв мій минулий досвід роботи, а саме - активна співпраця регіональної влади з міністерствами в розбудові інфраструктури області. Тоді наші стосунки мали взаємовигідний характер. Місцева влада допомагала відомствам у вирішенні територіальних питань, а ті сприяли інвестиціям у розбудову регіону. Вважаю, що таку практику взаємовигідних стосунків слід продовжити, вдосконалювати і розвивати. Зокрема, НАК "Нафтогаз України" постійно надає ту чи іншу фінансову допомогу для газифікації, різних ремонтів тощо, про що львів'янам уже відомо. З другого боку, необхідно внести зміни до чинного земельного законодавства, яке має бути простішим і лояльнішим до важливої для держави справи - забезпечення власними енергоресурсами.

- Тобто у вас є пропозиції для законодавчого органу?

- Так, ми подали свої пропозиції до НАК "Нафтогаз України" та до Верховної Ради і сподіваємося на підтримку законодавців.

Розмову вела Оксана ТЕЛЕНЧІ.