2005-02-04

Гальма проти зсуву

Через порушення природного стоку води в Божковому Яру почалися необоротні процеси: штучне озеро підмиває ґрунти, знищуючи будівлі та дерева

На схилах Божкового Яру, що в Солом’янському районі столиці, незабаром мають розпочатися масштабні протизсувні роботи. Адже у верхів’ях балки розташовано п’ять кооперативних гаражів. Частина з них зведена на насипних землях. Під час будівництва “Олімпійського” була насипана дамба. Згодом через дощові зливи й танення снігу в пониззі яру утворилося штучне озеро. З 2000-го, коли грунти почали потроху осідати, від двадцяти гаражів, як мовиться, й цеглинки не залишилося. Інші споруди дістали серйозні “травми”, чи то пак тріщини. Нині ж перебувають у зоні зсуву, яка невпинно розширюється. Неподалік від цього місця — приватний сектор та багатоповерхівки. Фахівці комунального підприємства “Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт” (СУППР) готові терміново рятувати постраждалу місцину, тим паче, що у березні 2004-го вийшло розпорядження Київської міської держадміністрації “Про здійснення протизсувних заходів на схилах Божкового Яру”.

За словами головного геолога СУППРу Василя Бокового, урочище Божків Яр розташоване неподалік Протасового. Розділяють їх лише невелика відстань та недавно зведений житловий будинок. На схилах Божкового останнім часом почастішали змиви, лінійна ерозія грунтів, зсуви та процеси, пов’язані з техногенною діяльністю людини. Наприклад, при будівництві гаражів у центрі яру на стихійному та насипному грунті утворилася штучна дамба. Відтак накопичена у верхній частині вода — це вже не калюжа, а цілісіньке штучне озеро. Спорудження гаражів відбувалося переважно на привізній землі по обидвох схилах яру. При цьому на технологічні вимоги будівельники не особливо зважали. Це й призвело до активних зсувів.

При проведенні на схилах Божкового Яру протизсувних заходів передбачається знести 362 дерева. Їх ніхто не садив, тому й вважають дикорослими. Серед них найбільше клену ясеневого (143 деревини), білої акації (141). Зустрічаються також клени гостролисті (47), біла верба (16), по п’ять слив і ясенів, по два горіхи, тополі, один гіркокаштан. І мало не всі ці рослини підточені хворобами і, звісно, водою. Більшість дерев потрапили в зону зсуву. Шапки інших густо вкрила омела, яку тут, видно, ніхто й ніколи не знімав. Значна кількість кленів та акацій відчутно постраждали від сухостою.
— Проектом протизсувних заходів передбачено замінити пошкоджені дерева новими, пристосованими до місцевих кліматичних умов,— сказав головний геолог СУППРу Василь Боковой.— Але насаджуватимуть зелену зону лише по завершенні протизсувних робіт. Всі “операції” щодо знесення та посадки дерев у Божковому Яру узгоджено з комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Солом’янського району.
Як повідомив Василь Боковой, проектом реконструкції (який розробили фахівці Інституту “Укрспецтунельпроект”), щоб надалі запобігти зсувонебезпечній ситуації на схилах урочища, передбачається ліквідація штучного озера. У верхній частині яру побудують спеціальний дренаж. Завдяки цьому стоки та грунтові води збиратимуться в одному місці. Потім вся накопичена рідина через колодязь потраплятиме під землю, де за допомогою дренажів глибокого залягання (довжиною 973 метри) виходитиме до колектора в районі Совської балки, на вулиці Кіровоградській.